1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Omala HES Tokat sulama sularını türbinleyecek

Omala HES Tokat sulama sularını türbinleyecek

Enerji Günlüğü - Adsel Elektrik tarafından Tokat'ta tapılması planlanan Omala Barajı ve HES, Ataköy HES projesinden bırakılan ve Tokat Sulaması kapsamında...

Omala HES Tokat sulama sularını türbinleyecek

Enerji Günlüğü - Adsel Elektrik tarafından Tokat'ta tapılması planlanan Omala Barajı ve HES, Ataköy HES projesinden bırakılan ve Tokat Sulaması kapsamında kullanılan sularını türbinleyecek.

Adsel Elektrik Enerji Üretim A.Ş. tarafından Tokat İli, Merkez İlçe ve Almus İlçesi’nde Yeşilırmak Havzasında Yeşilırmak üzerinde 5.37 MW kurulu gücünde Omala Barajı ve HES Projesi yapımı planlanıyor. Ayrıca şirket, proje e kapsamında inşaat işlerinde kullanılmak üzere 1 adet Beton santrali ve bir adet Yıkama Eleme Tesisinin işletilmesi planlıyor.

Bedeli 88.107.550,51 TL olarak planlanan Omala Barajı ve HES projesi ile Karakaya HES ve0.72 MW'lık Tokmakkaya HES Projesinin de sulama pompaj giderlerinin karşılanması tek bir proje altında yapılması planlanıyor.

Omala Barajı ve HES Projesinde Ataköy HES projesinden bırakılan ve Tokat Sulaması kapsamında kullanılan suların türbinlenmesi hedefleniyor. Projenin inşaat işlemlerinin 24 ayda tamamlanarak 2017 yılında üretime geçilmesi planlanıyor.

Omala HES ve Karakaya HES santrallerinden senkron jeneratörlerden 6,3 kV gerilim seviyesinde üretilen enerji, ünite transformatörleri vasıtası ile 34.5 kV gerilim seviyesine yükseltildikten sonra 34.5 kV kapalı şalt donanımına aktarılıp öncelikle Tokmakkaya HES ve Karakaya HES’den yaklaşık 14 km’lik bir hatla Omala HES’e, buradan üç santralden gelen hatlar birleştirilerek yaklaşık 7 km lik bir hatla Almus TM’ye bağlanacak.

KIRMA ELEKME YIKAMA TESİSİ VE BETON SANTRALİ KURULACAK

Adsel Elektrik Enerji Üretim A.Ş. tarafından Omala Barajı ve HES İnşaatında Kullanılacak Olan Kırma-Eleme- Yıkama Tesisi (kapasite 370.000 ton/yıl) ve Beton Santrali (Kapasite 90 m³/sa) yapılması planlanıyor. 850 bin TL değerindeki bu proje ile ilgili de ÇED Süreci başladı.

Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde konu ile ilgili yapılan açıklamada, proje ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinin başladığı duyuruldu. ÇED Süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Tokat Valiliği'ne (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilebilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler