1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. OMV Samsun Gaz Santrali lisansını geri aldı

OMV Samsun Gaz Santrali lisansını geri aldı

Enerji Günlüğü - Avusturyalı enerji şirketi OMV’nin 870 MW’lık Samsun Doğalgaz Santrali’nin daha önce iptal edilen lisansı "kamu yararı" gerekçesiyle...

OMV Samsun Gaz Santrali lisansını geri aldı

Enerji Günlüğü - Avusturyalı enerji şirketi OMV’nin 870 MW’lık Samsun Doğalgaz Santrali’nin daha önce iptal edilen lisansı "kamu yararı" gerekçesiyle geri verildi. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun yürürlüğe girmesinin ardından, geçici 14'üncü madde çerçevesinde, daha önce iptal edilmiş bazı elektrik üretim lisanslarına ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan (ETKB) görüş istedi. OMV Samsun Doğalgaz Çevrim Santrali için de görüş talep eden EPDK, Bakanlık'dan gelen ve projenin “geri dönülemez bir noktaya geldiği ve kamu yararına olduğu” yönündeki görüşü alarak, iptal edilen lisansını 4 Haziran 2013 tarihinden geçerli olmak üzere geri verdi.

Firma, lisansını teslim almasının ardından, ilgili madde kapsamında, gerekli ruhsat ve izin gibi diğer işlemlerini, lisans alma tarihinden itibaren iki yıl içerisinde tamamlayıncaya kadar faaliyetlerine devam edecek.

TARIM ARAZİSİ DİYE İPTAL EDİLMİŞTİ

Proje’ye ilişkin TÜÇEP tarafından açılan davada OMV’nin iştiraki OMV Samsun Elektrik AŞ’nin çevrim santralinin arazisinin tarım arazisi olduğu gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. İnşaatı tamamlanan Santral için Danıştay 13. Dairesi’nin kararının iptali için firmanın yaptığı başvuru da Şubat ayında reddedilmişti.

Yeni 6446 sayılı Kanun kapsamında yapılan düzenleme ile "Santral inşaatına başlamış ancak lisansı herhangi bir sebeple iptal edilmiş veya durdurulmuş olan lisans sahiplerine; Bakanlıkça üretim tesisi yatırımının geri dönülemez bir noktaya geldiğinin tespit edilmesi ve kamu yararı görülmesi şartıyla, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde Kuruma başvurulması hâlinde Kurum tarafından lisans verilir" hükmü getirilmişti.

İlkyaz Yenidoğan

Önceki ve Sonraki Haberler