1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. OMV Samsun Gaz santraline mahkemeden yine durdurma

OMV Samsun Gaz santraline mahkemeden yine durdurma

Enerji Günlüğü - Ankara 3. İdare Mahkemesi, OMV'nin Samsun'da 870 MW kurulu güce sahip Doğalgaz Çevrim Santrali'nde üretimi durdurma kararı verdi.Ünye...

OMV Samsun Gaz santraline mahkemeden yine durdurma

Enerji Günlüğü - Ankara 3. İdare Mahkemesi, OMV'nin Samsun'da 870 MW kurulu güce sahip Doğalgaz Çevrim Santrali'nde üretimi durdurma kararı verdi.

Ünye Sınırlı Sorumlu Su Ürünleri Kooperatifi'nin açtığı davayı sonuçlandıran Ankara 3. İdare Mahkemesi, Avusturyalı enerji şirketi OMV’nin Samsun'un Terme ilçesinde Kozluk Akçay Mevkiinde bulunan Doğalgaz Çevrim Santrali'nde üretimi bir kez daha durdurma kararı verdi.

OMW'nin elektrik üretim Lisansının hukuka aykırı olduğu, termik santralin çalışması halinde çevre ve insan sağlığı açısından çok büyük zararlara yol açacağı, santralin soğutma amacıyla denizden çekilen ve sonra deşarj edilen suyun balık yumurtlama alanlarını tahrip edeceği gerekçeleriyle açılan davada, Ankara 3. İdare Mahkemesi'nin 16 Şubat 2015 tarihinde oy çokluğu ile aldığı 2014/1276 esas kararı taraflara tebliğ edildi.

Mahkeme kararında, Anayasa Mahkemesi'nin 2013/65 Esas dosya numarası ile 22.05.2014 tarihinde verdiği karar ile dava konusu işlemlerin dayanağını oluşturan 6446 sayılı kanunu geçici 14. maddesinin Anayasa'ya aykırı bulunarak iptal edildiğini de kararına gerekçe olarak bildirdi. Mahkeme ayrıca Anayasa'ya aykırı olduğu için Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen kanun hükmünün uygulanmasının Anayasa'nın üstünlüğü ve hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmayacağını da kararında belirtti.

Mahkeme kararında,"Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden OMW'nin üretiminin teminat alınmaksızın yürütmesinin durdurulmasına, kararın tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere 16.02.2015 tarihinde oy çokluğu ile karar verildi." denildi.

Kooperatif açtığı davada ayrıca, Danıştay 13. dairesi'nin 14.11.2011 tarih ve E 2011 / 1756 sayılı kararı ile söz konusu santrale verilen üretim lisansının yürütmesinin durdurulduğu, ancak inşaatının tamamlanan santralin elektrik üretimine başladığını belirtmişti. Danıştay 16.05.2012 tarih ve E 2011 / 1756 sayılı karar ile yürütmeyi durdurmasının ardından şirket tekrar Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı'na müracaat ederek tekrar üretim lisansı istedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da inceleme yaparak tesisin geri dönülemez hale geldiğini, bildirdi. Bu karar üzerine EPDK'da 04.06.2014 tarih ve EU 4430-1- 02612 sayılı üretim lisansı verdi.

OMW'nin karara 7 gün içinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz hakkı bulunuyor.

OMV SAMSUN GAZ SANTRALİ LİSANSINI GERİ ALDI

Önceki ve Sonraki Haberler