1. HABERLER

  2. PETROL

  3. On numara yağa soru önergesi

On numara yağa soru önergesi

Enerji Günlüğü - Yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin 10 numara yağ veya trafo yağı kullanımının önlenmesi amacıyla kontrol yapılması için...

On numara yağa soru önergesi

Enerji Günlüğü - Yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin 10 numara yağ veya trafo yağı kullanımının önlenmesi amacıyla kontrol yapılması için muhalefet Meclis’te harekete geçti.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin 10 numara yağ veya trafo yağı kullanımının önlenmesi amacıyla bu otobüslerin depolarından alınacak akaryakıt numuneleri üzerinden ve egzoz gazından kükürt oranı ölçümüyle kontrol yapılması için soru önergesi verdi.

Son dönemde yaşanan kazalarla tekrar gündeme gelen on numara yağ kullanımının önlenmesi için İçişleri, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme, Enerji ve Maliye Bakanlıkları'na CHP Milletvekili Umut Oran tarafından verilen önerge şöyle:

Türkiye’de dünyanın en pahalı akaryakıtının satılması nedeniyle özellikle şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmaları, motorin yerine çok daha ucuz olan 10 Numara yağ veya son zamanlarda da trafo yağını yakıt olarak kullanmaya başladı. Çok daha yanıcı, parlayıcı özelliğinden dolayı 10 numara yağ kullandığı için giderek daha fazla otobüste seyir halindeyken yangın çıkmakta çok sayıda vatandaşımızın yaşamını yitirmektedir. Bu kapsamda;

1.Otobüs yolcularının hayatlarının tehlikeye atılmasını önlemek amacıyla şehirlerarası otobüs terminallerinde görevli polis memurları neden bu tür kaçak akaryakıt kullanımı yönünden de kontroller yapmamaktadır?

2.Akaryakıt istasyonlarında satılan ve ulusal marker katılmış motorindeki kükürt oranı 10 ppm olduğu için devlet karayolları ve otoyolların uygun bölümlerinde trafik ekiplerinin otobüslerin depolarından numune alarak akaryakıt kontrolü yapması sağlanamaz mı? Ulusal markerli motorin dışındaki akaryakıtın kükürt oranı çok daha yüksek olacağı için benzeri kontrol çok basit biçimde otobüsün egzoz emisyonunun kontrolüyle de çok basitçe yapılamaz mı?

3.10 numara yağın akaryakıt olarak toplu taşıma araçlarında kullanımının önüne geçilebilmesi amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve EPDK ile irtibata geçecek misiniz? Bu konuda diğer bakanlık ve resmi kurum/kuruluşlarla yaptığınız bir çalışma, yazışma oldu mu, varsa bunun sonucu ne olmuştur?

Önceki ve Sonraki Haberler