1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Öneren: Solar işine sermayesine güvenen girsin

Öneren: Solar işine sermayesine güvenen girsin

Enerji Günlüğü - (SolarTR 2016) Salix Enerji'den Mert Öneren, solar enerji yatırımı işine sermayesine güvenenlerin girmesi gerektiğini öne sürdü.Salix...

Öneren: Solar işine sermayesine güvenen girsin

Enerji Günlüğü - (SolarTR 2016) Salix Enerji'den Mert Öneren, solar enerji yatırımı işine sermayesine güvenenlerin girmesi gerektiğini öne sürdü.

Salix Yenilenebilir Enerji Yatırımları Holding AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mert Öneren SOLAR TR2016 Konferansı'nın ''Finans'' konulu oturumunda konuşurken, gelinen noktada lissanssız yatırımlarının önünün bir miktar tıkandığını belirtti. Bunun sebebinin 50 doların altında seyreden petrol fiyatları olduğunu savunan Öneren, elektrikte yüzde 15-20 arz fazlası bulunduğuna işaret etti. 

Lisanssız tesislere yapılan fiyat alım garantisi uygulamasının geleceğine dair görüşlerini de dile getiren Mert Öneren, ''Hiç bir zaman 13.3 dolar/sentin 10 sene sürdürülebileceğini düşünmüyorum. 8 sentlere kadar gerileyeceğini düşünüyorum. Önümüzde yatırım yapılabilir bir durum olduğunu düşünmüyorum. Sermayesine güvenen gurupların bu işe girmesi lazım'' dedi.

3000 MEGAVATA KADAR BİR LİSANSSIZ YAPILABİLİR

Devletin kömür santrallerinin payını artırmak istediğini, dolayısıyla konjoktürün güneşi desteklemediğini ifade eden Öneren, güneşi destekleyen şeyin yapım maliyetlerinin düşmesi olduğunu kaydetti.

Öneren, ''Lisanssız risklerle dolu, her geçen gün riskler artıyor. Önümüz çok çok açık değil ama yine de 3.000 megavata kadar bir lisanssız yapılabilir'' dedi.

-LEASİNGİN ÇITASI ESNETİLSİN-

Actus Solar'dan Hakan Uzunhekim de bankacılık sektöründe klasik teminat yapısının projelerin önünü bloke ettiğini, finansmanın yaygınlaşması ve rahat verilebilmesi gerektiğini belirtti. 

Uzunhekim, ''Türkiye'de leasingler bu işi iyi anlamış, projeleri finanse ediyorlar. Bir çok bankamızın yapamadığını onlar yapıyor. Yalnız leasing sadece mala finansman sağlıyor, hizmete finansman olmuyor. Fakat bu projelerin yüzde 20-30'unu  hizmetler oluşturuyor. Tabi ki hizmetin leasingi olmaz ama en azından yüzde 80 çıtası daha esnetilirse, malların yüzde 100'ü finanse edilirse projelerin yüzde 80'i finanse edilmiş olur'' dedi.

Garanti Bankası Enerji Projeleri Finansmanı Yöneticisi Ahmet Tohma da Türk bankaları olarak sektöre ciddi anlamda finansman sağladıklarını belirtti. 

Tohma, ''Son 10 yılda elektrik üretim sektörüne yaklaşık 70 milyar dolar yatırım yapıldı. Sağlanan finansman 50 milyar doları aştı.  Bunun 40 milyar dolardan fazlasını Türk bankaları sağladı'' dedi.

Son iki yılda özellikle panel fiyatlarının gerilemesi ve mevzuatın gelişmesiyle güneş enerjisi yatırımlarında ciddi anlamda yoğunluk olduğunu söyleyen Tohma, banka olarak  bu kapsamda ayrı bir güneş enerjisi ekibi oluşturduklarını ve yeni ürünler çıkardıklarını belirtti. Tohma ''Garanti Bankası olarak bu yıl yaklaşık 200 megavat krulu gücündeki projeye 200 milyon dolara yakın finansman sağladık. Hane halkının kendi tüketimlerini karşılama amacıyla bina çatılarında geliştirecekleri yatırımların finansmanı için  yeni bir finansman ürünü de geliştirmeyi hedefliyoruz.  Ayrıca Türkie ekonomisi için oldukça önemli olan YEKA'larda 2017'de ajandamızda ön planda olacak'' dedi. 

Fatma METİN - Enerji Günlüğü / 6 Aralık 2016 - İstanbul 

Önceki ve Sonraki Haberler