1. HABERLER

  2. PETROL

  3. OPEC 2014 küresel petrol talebi tahmini değişmedi

OPEC 2014 küresel petrol talebi tahmini değişmedi

Enerji Günlüğü - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), 2014 yılı küresel petrol talebi artış tahminini değiştirmedi.OPEC, resmi internet sitesinde...

OPEC 2014 küresel petrol talebi tahmini değişmedi

Enerji Günlüğü - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), 2014 yılı küresel petrol talebi artış tahminini değiştirmedi.

OPEC, resmi internet sitesinde yer alan “Aylık Petrol Piyasası Raporu”nda 2014 yılı küresel petrol talebi artış tahminini günlük 1,14 milyon varil ile korudu.

Rapora göre, Örgüt 2013 yılına ilişkin küresel petrol talebi tahminini, günlük 90 milyon varilden 90,01 milyon varile yükseltti. 2013 yılında günlük 90,01 milyon varil olan küresel petrol talebi, 2014 yılında ise 91,15 milyon varil olacak. Böylece, günlük petrol talebi 2014 yılında geçen yıla göre 1,14 milyon varil artacak.

OPEC bir önceki raporunda, söz konusu rakamın 2013 yılındaki günlük 90 milyon varil seviyesinden günlük 1,14 milyon varil artışla 91,14 milyon varil olacağını öngörmüştü.

Ayrıca OPEC, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerinin toplam petrol talebinin 2014 yılında önceki yıla göre günlük 0,1 milyon varil azalarak 45,8 milyon varile gerileyeceği tahmininde bulundu.

PETROL ARZ BEKLENTİLERİ ARTTI

Petrol arzına ilişkin beklentilere de yer verilen raporda, OPEC dışı ülkelerin toplam petrol arzı tahmini yukarı yönlü güncellendi. Buna göre; 2013 yılında günlük 54,18 milyon varil olan OPEC dışı ülkelerin petrol arzı, günlük 1,37 milyon varil artışla 55,55 milyon varile ulaşacak.

Örgüt bir önceki raporunda söz konusu rakamın günlük 1,31 milyon varil artışla 55,49 milyon varile yükseleceğini öngörmüştü.

ÜRÜN PİYASASINA BENZİN TALEBİ DESTEĞİ

Petrol piyasasına yönelik değerlendirmelere de yer verilen raporda, küresel çapta ürün piyasasının geçen yılın son çeyreğinde karışık bir görünüm verdiği vurgulanırken, yakıt talebinin ise ABD’de şiddetli kış şartlarıyla güçlendiği anımsatıldı.

Raporda, geleceğe yönelik ürün piyasasının benzin talebinden destek almasının beklendiği aktarılarak, bunun sadece OECD Bölgesi tüketiminde süregelen toparlanmadan değil aynı zamanda Asya’da yükselen talep büyümesinden de sağlanacağı kaydedildi.

Asya’da yükselen benzin talebinin Çin’deki talep artışı ile kuvvetlendiği ifade edilen raporda, “Aynı zamanda dizel piyasası, talepteki süregelen toparlanmadan destek görmeli. Bu destek, Çin ekonomisinin ağırlaşan hızının dizeldeki talep artışını yavaşlatmasını telafi edecek. Arz tarafında dizel üretiminin, bu yıl Çin ve Ortadoğu’dan gelecek günlük 700 bin ton ek rafineri kapasitesi ile yükselmesi bekleniyor. Ayrıca, kış mevsiminin sonuna gelinmesiyle petrol piyasası düşük talep sürecine girdi” denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler