1. HABERLER

  2. PETROL

  3. OPEC dışı ülkelerin petrol arzı düşecek

OPEC dışı ülkelerin petrol arzı düşecek

Enerji Günlüğü - IEA, OPEC dışı üreticilerin 2015 yılı petrol arzı büyüme tahminini düşürdü.Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) son yayınladığı...

OPEC dışı ülkelerin petrol arzı düşecek

Enerji Günlüğü - IEA, OPEC dışı üreticilerin 2015 yılı petrol arzı büyüme tahminini düşürdü.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) son yayınladığı raporda, OPEC dışı petrol üreticilerinin 2015 yılı arzlarına ilişkin tahminini düşürdü. Daha önce OPEC dışı üreticilerin petrol arzlarının 2015 yılında günde 1,3 milyon varil artacağını tahmin eden IEA, bu tahminini 350 bin varil azaltarak günde 950 bin varile indirdi.

IEA, 2015 yılında düşük fiyatlar nedeniyle OPEC dışı üreticiler arasında üretimin en çok azalacağı ülkeler olarak Kanada ve Kolombiya'yı gösterirken, Rusya'nın üretiminin de 2014 yılına göre günde 140 bin varil düşeceğini öngördü.

ARALIK AYI GÜNLÜK OPEC ÜRETİMİ

IEA raporunda Aralık ayında OPEC'in günlük üretimi 80 bin varil artarak ortalama 30,48 milyon varil/güne çıktı. Aralık ayında üretim artışında Irak ön plana çıktı. Irak'ın üretimi günde 290 bin varil artışla 35 yılın en yüksek seviyesi olan 3,7 milyon varile ulaştı. Libya'nın üretimi ise günde 400 bin varilden 250 bin varile düştü.

GLOBAL PETROL TALEBİ TAHMİNİ

IEA, 2015 yılı için global petrol talebi büyüme tahminini ise günde 10 bin varil artırarak 910 bin varile yükseltti. IEA, 2015 yılında OPEC petrolüne talebin günde bin 300 bin varil artışla 29,2 milyon varil/gün olacağını da öngördü.

PETROL FİYATLARINI KİMSE TAHMİN EDEMİYOR

IEA, OPEC dışı üreticilerin arzlarında büyümenin yavaşlayacağını ve petrol fiyatlarında hemen bir toparlanma beklemediğini de bildirdi. IEA raporunda, "Hiç kimse petrol fiyatlarını nerede taban yapacağını tahmin edemiyor. Fiyatlarda bir toparlanma yakın olmayabilir, ancak yılın ikinci yarısında bir toparlanma başlayabilir" ifadelerine yer verdi.

Etiketler : , , , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler