1. HABERLER

  2. PETROL

  3. OPEC+ gönüllü üretim kısıntısını uzattı

OPEC+ gönüllü üretim kısıntısını uzattı

OPEC+ Grubu, gönüllü petrol üretim kısıntısını 2024 yılının ilk çeyrek sonuna uzattı. Ocak'tan itibaren de üretim kısıntısı artacak.

OPEC+ gönüllü üretim kısıntısını uzattı

Enerji Günlüğü - Rusya ve Suudi Arabistan önderliğindeki OPEC+ grubu, günde 1 milyon varilden fazla ilave üretim kısıntısı konusunda anlaşmaya vardılar.

OPEC+ grubunda yer alan 23 ülke, petrol üretim miktarını, bunun üyelere dağılımını belirlemek için bir araya geldiler. Suudi Arabistan liderliğindeki OPEC ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu müttefik üreticilerin OPEC+ toplantısından gönüllü üretim kısıntılarının 2024 ilk çeyrek sonuna kadar uzatılması kararı çıktı. Suudi Arabistan günlük 1 milyon varillik üretim kısıntısını 2024 Mart sonuna kadar uzattı. Suudi Arabistan'ın günlük üretimi 9 milyon varil civarında olacak. 

NOVAK: KESİNTİLER DÜŞÜK TALEBİ KARŞILAMAYA YARDIMCI OLACAK

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak Perşembe günü yaptığı açıklamada, OPEC+ petrol üreticilerinin ilk çeyrekte günlük 2 milyon varilden fazla olan gönüllü petrol üretim kesintilerinin kış aylarındaki düşük talebi karşılamaya yardımcı olacağını vurguladı. Novak, ilk çeyrekte Rusya'nın ilave petrol azaltımının 500,000 varil/gün olacağını, Suudi Arabistan'ın arzı 1 milyon varil/gün azaltacağını ve diğer ülkelerin de 700,000 varil/gün ilave azaltıma katkıda bulunacağını söyledi. 

KAZAKİSTAN 2024 İLK ÇEYREKTE ÜRETİMİNİ 82 BİN VARİL/GÜN DAHA AZALTACAK

Novak, Kazakistan’ın 2024 yılının ilk çeyreğinde petrol üretimini günlük 82.000 varil daha azaltacağını kaydetti. Söz konusu kesinti, Kazakistan tarafından Nisan 2023'te açıklanan ve Aralık 2024 sonuna kadar devam edecek olan 78.000 varillik gönüllü kesintiye ek olarak uygulanacak. Dolayısıyla Kazakistan'ın üretimi Mart 2024 sonuna kadar 1.468 milyon varil/gün olacak. 

Umman, Ocak ayından itibaren Mart sonuna kadar günlük üretimini gönüllü olarak 42 bin varil azaltacak. Kuveyt günlük üretimini Ocak'tan Mart sonuna kadar 135 bin varil kısacak. Cezayir hali hazırda uygulamakta olduğu 48 bin varil/günlük üretim kısıntısına ek olarak, Ocak ayından Mart sonuna kadar üretimini günlük 51 bin varil daha azaltacak. 

PETROL YATIRIMCISI İKNA OLMADI

Gergin geçen OPEC+ toplantısından çıkan 900 bin varillik üretim kesintisi kararının yatırımcıları ikna etmemesi sonucunda Brent petrol günü %2’den fazla kayıpla 80,40 dolar seviyesinden tamamladı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler