1. HABERLER

  2. PETROL

  3. OPEC+, İran petrol artışını kotaya uyduracak

OPEC+, İran petrol artışını kotaya uyduracak

OPEC+, bir pazar payı rekabetinin önüne geçmek için İran petrolünde olası bir artışı mevcut üretim kotaları içinde çözmek için çalışacak.

OPEC+, İran petrol artışını kotaya uyduracak

Enerji Günlüğü - OPEC+, İran'ın petrol arzında yaşanacak olası artışı, hali hazırdaki petrol arzının kontrolü anlaşmasının içine dahil etmeyi değerlendiriyor.

Konuya yakın kaynakların verdikleri bilgiye göre, İran ile Batı arasında 2015 nükleer anlaşmasının canlandırılması ve İran'a yaptırımların kaldırılması için bir anlaşmanın yakın olduğunu değerlendiren OPEC+, İran'ın petrol arzında artışı nasıl ayarlayacağını tartışmaya başladı. Kaynaklar, OPEC+'nın İran'ın petrol arzında yaşanacak artışı, hali hazırdaki petrol arzının kontrolü anlaşmasının içine dahil etmeyi ve bir pazar payı rekabetinin önüne geçmeyi değerlendirdiğini kaydediyorlar.  

İRAN’IN KOTAYI KABUL ETMESİ BEKLENİYOR

OPEC+ kaynakları, "İran petrolünde yaşanacak bir artışın OPEC içinde kota dağıtımları yolu ile çözümlenmesi çok büyük olasılık, başka bir seçenek de yok. OPEC+ İran'ın petrol üretimi için bir kota belirleyecek, ancak bunu kademeli olarak uygulamaya geçirecek ve İran da OPEC'e desteğini göstermek için bazı tavizler vererek bu kotayı kabul edecek" ifadelerini  kullanıyorlar. 

İran'a yaptırımların kalkması halinde 1,3 milyon varil/gün büyüklüğünde bir petrol arzının küresel piyasalara geleceği tahmin ediliyor.  

ARAP ÜYELERDEN ANLAŞMAYA SIKI UYUM TALEBİ

Öte yandan OPEC+'nın Suudi Arabistan'da bir araya gelen Arap üyeleri, üretimin aylık 400 bin varil/gün artırılması yönündeki cari arz anlaşmasına sıkı şekilde uyulmasını istediler. 

Arap ülkeleri, petrol fiyatlarının üzerindeki baskının azaltılması için daha fazla petrol pompalanması çağrılarını ise reddettiler.  

Önceki ve Sonraki Haberler