1. HABERLER

  2. PETROL

  3. OPEC petrol talebi büyüme tahminini arttırdı

OPEC petrol talebi büyüme tahminini arttırdı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) petrol üretimi Ocak ayında bir önceki aya göre günde 49 bin varil azaldı. 

OPEC petrol talebi büyüme tahminini arttırdı

Enerji Günlüğü - OPEC, küresel petrol talebinin bu yıl Çin’deki toparlanmanın etkisi ile geçen yıla göre günde 2 milyon 320 bin varil artacağını öngörüyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), aylık "Petrol Piyasası" raporunda bu yıl için küresel petrol talebine yönelik artış tahminini yukarı yönlü revize etti. Küresel petrol talebindeki artış öngörüsünü bu yıl için bir önceki raporuna göre günlük 100 bin varil artıran Örgüt, Covid-19 kısıtlamalarının kaldırıldığı Çin'de beklenen ekonomik toparlanmanın etkisiyle küresel petrol talebinin bu yıl geçen yıla göre günlük 2 milyon 320 bin varil artarak yaklaşık 101 milyon 870 bin varile ulaşmasını bekliyor.

KÜRESEL PETROL ARZI ARTTI

Rapora göre, küresel petrol arzı 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre günlük 600 bin varil artışla yaklaşık 101 milyon 700 bin varile yükseldi ve geçen yılki seviyenin 3 milyon 300 bin varil üzerinde gerçekleşti.

OPEC’İN ÜRETİMİ AZALDI

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’ne (OPEC) üye ülkelerin günlük ham petrol üretimi ise Ocak ayında bir önceki aya 49 bin varil/gün azalarak 28 milyon 876 bin varil/gün oldu. 

En büyük petrol üretici ülkesi Suudi Arabistan'ın ikincil kaynaklara dayalı petrol üretimi 156 bin varil/gün azalarak 10 milyon 319 bin varil/güne geriledi. Ülkenin doğrudan iletişime dayalı üretimi 17 bin varil/gün artışla 10 milyon 453 bin varil oldu. 

Diğer büyük üreticilerden İran'ın üretimi 22 bin varil/gün, Irak'ın 46 bin varil/gün azaldı, Kuveyt'in 45 bin varil/gün, Birleşik Arap Emirlikleri’nin 2 bin varil/gün arttı. 

Önceki ve Sonraki Haberler