1. HABERLER

  2. PETROL

  3. OPEC+ petrol üretim kısıntılarını sürdürecek

OPEC+ petrol üretim kısıntılarını sürdürecek

OPEC+ Ortak Bakanlar İzleme Komitesi, piyasa koşullarını yakından değerlendirmeye devam edeceklerini ve Suudi Arabistan ve Rusya’nın kesintilerinin kabul edildiğini açıkladı.

OPEC+ petrol üretim kısıntılarını sürdürecek

Enerji Günlüğü - Suudi Arabistan ve Rusya'nın piyasayı desteklemek için gönüllü arz kesintilerini sürdüreceklerini açıklamasının ardından OPEC+ Ortak Bakanlar İzleme Komitesi yaptığı toplantıda üretim politikasını değiştirmedi.  

OPEC+, yıl sonuna kadar devam edilmesi planlanan üretim kesintilerinde herhangi bir değişiklik yapmayacak. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu bakanları toplantısında Suudi Arabistan ve Rusya tarafından gerçekleştirilmekte olan arz kesintisi politikalarının, doların değer kazanmasına ve yüksek faizlere karşı yeterli bir önlem olduğuna hükmederek petrol üretimi konusunda bir değişim yapılmaması kararı aldı. 

Grubun en büyük iki üreticisinden biri olan Rusya, günde 500.000 varil üretim azaltmanın yanısıra, Eylül ve Ekimde devreye giren günlük 300 bin varil düzeyindeki gönüllü petrol ihracat kesintisini yıl sonuna kadar devam ettirecek. Suudi Arabistan da Temmuz ayından bu yana uygulanan günlük 1 milyon varillik gönüllü kesintiyi Aralık ayının sonuna kadar sürdürecek. Rusya ve Suudi Arabistan, Kasım ayında gönüllü petrol ihracatı kesintisi kararını gözden geçirecek.

OPEC+ ülkeleri Ekim 2022'deki toplantıda, 2023'ün sonuna kadar günlük petrol üretiminde 2 milyon varil kesintiye gitme karar almıştı. 

Petrol fiyatları son günlerde faiz oranlarının kalıcı olarak yüksek kalabileceği endişeleri ve zayıf ekonomik büyüme nedeniyle baskı altında kalsa da Brent ham petrolü için varil başına 100 dolara doğru yaklaşarak 2022'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Önceki ve Sonraki Haberler