1. HABERLER

  2. PETROL

  3. OPEC petrol üretimini azaltmayacak

OPEC petrol üretimini azaltmayacak

Enerji Günlüğü – Düşen petrol fiyatlarına çare arayan OPEC Viyana toplantısında üretim miktarını değiştirmeme kararı aldı.Petrol İhraç Eden...

OPEC petrol üretimini azaltmayacak

Enerji Günlüğü – Düşen petrol fiyatlarına çare arayan OPEC Viyana toplantısında üretim miktarını değiştirmeme kararı aldı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi ülkelerin Viyana'da gerçekleştirdikleri 166'ncı Bakanlar Komitesi toplantısının ardından yapılan basın açıklamasında, petrol üretim kotalarının değiştirilmeyerek günlük üretim seviyesinin 30 milyon varilde koruma kararı alındığı belirtildi.

Rusya, Suudi Arabistan, Meksika ve Venezuela, dünya piyasalarındaki petrol fiyatlarının düşüşünü önlemek için petrol üretiminin azaltılmasına karşı çıktıklarını açıklamıştı.

Açıklamada, "Piyasada arz ve talep arasında dengenin sağlanması için üretim seviyesinin Aralık 2011'de kararlaştırıldığı gibi günlük 30 milyon varil seviyesinde devam ettirilmesine karar verildi" denildi.

Üretim seviyesinin 30 milyon varil/gün seviyesinde devam ettirilmesi, OPEC'in Ekim ayı gerçek üretimine göre 300 bin varil/gün seviyesinde azalışı ifade ediyor. Ancak üretimde beklenen bu azalmanın global petrol piyasasındaki dengesizlikleri azaltmak konusunda anlamlı bir etki yaratması beklenmiyor.

OPEC ayrıca genel sekreter Abdullah El-Bedri'nin görevi süresinin 31 Aralık 2015 tarihine kadar uzatılmasına ve OPEC Başkanlığı görevinin Venezüella elçisi Bernard Mommer'e geçmesine de karar verdi. OPEC'in 166'ncı toplantısında Örgüt'ün 2015 bütçesi de onaylandı.

PETROL FİYATLARINDA SERT DÜŞÜŞ

OPEC'in günlük petrol üretim miktarını 30 milyon varil seviyesinde devam ettirme kararı uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarını vurdu.

ICE'de Ocak vadeli Brent petrolünün varil fiyatı bu sabah 72,24 dolar seviyesine kadar geriledi. Şu sıralarda ise düne göre yüzde 0,09 dolar düşüşle 72,49 dolar/varilden işlem görüyor.

NYMEX'de elektronik işlemlerde ise Ocak vadeli Batı Teksas petrolü 67,75 dolar/varile kadar geriledi. ABD'de piyasaların Şükran Günü nedeniyle kapalı olduğu ortamda Batı Teksas petrolü 2 gündü 4,87 dolar düşüşle 68,82 dolar/varilden işlem görüyor.

OPEC'in bir sonraki olağan toplantısı 5 Haziran 2015'de yine Viyana'da yapılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler