1. HABERLER

  2. PETROL

  3. OPEC+ üretim kısıntısını 2024 sonuna kadar uzattı

OPEC+ üretim kısıntısını 2024 sonuna kadar uzattı

OPEC+, petrol üretim kısıntısı anlaşmasının 2024 sonuna kadar uzatılması kararlaştırıldı. Suudi Arabistan ise Temmuz’da gönüllü olarak günlük 1 milyon varil ek petrol üretim kesintisine gidecek.

OPEC+ üretim kısıntısını 2024 sonuna kadar uzattı

Enerji Günlüğü - OPEC+ grubu üyesi ülkelerin tamamı 2024 yılında günlük petrol üretimini 40 milyon 463 bin varil seviyesinde tutacak.

Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin oluşturduğu OPEC+ grubunun enerji ve petrol bakanlarının Avusturya'nın başkenti Viyana'da dün gerçekleştirdiği toplantıda üretim kısıntısı anlaşmasının 2024 sonuna kadar uzatılması kararlaştırıldı.  

OPEC'ten söz konusu toplantıda alınan kararlara ilişkin yapılan açıklamada, OPEC+ ülkelerinin bu yılın sonuna kadar günlük üretim kesintisinde bir değişikliğe gitmeyeceği, 2024'te tüm üye ülkelerin günlük petrol üretimini 40 milyon 463 bin varil seviyesinde tutacağı bildirildi.

OPEC+ hali hazırda üretimi 3,66  milyon varil/gün kısmış durumda. Bu kısıntının 2 milyon varillik kısmı geçen yıl kararlaştırılmıştı. Bu yıl Nisan ayında da 1,66 milyon varil/gün gönüllü kısıntıya gidilmişti.

S.ARABİSTAN’DAN EK KESİNTİ KARARI

Öte yandan Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı, OPEC+'nın yaptığı üretim kısıntısına ek olarak gerçekleştirdikleri üretim kısıntısını Temmuz ayında derinleştirme kararı aldıklarını bildirdi.  Yapılan açıklamaya göre, Mayıs ayında günlük 10 milyon varil olan petrol arzı Temmuz ayında 9 milyon varile indirilecek. Suudi Arabistan, petrol üretiminin kolaylıkla artırma ve azaltma kapasitesine sahip tek OPEC+ üyesi. 

PETROL FİYATLARI YÜKSELDİ

OPEC+'nın üretim kısıntılarını 2024 sonuna kadar uzatmasının ve Suudi Arabistan'ın gönüllü üretim kısıntısını derinleştirme kararının ardından haftanın ilk işlem gününde petrol fiyatları yükseldi. Brent petrol şu sıralarda Cuma günkü kapanışa göre %1,27 artarak 77 dolar/varilin üzerinden işlem görüyor. Amerikan Batı Teksas petrolü (WTI) ise yaklaşık %1,5 artışla 73 dolar/varile yaklaştı. 

Önceki ve Sonraki Haberler