1. HABERLER

  2. PETROL

  3. OPEC üretim kısıntısının uzatılması için Rusya’yı iknaya çalışıyor

OPEC üretim kısıntısının uzatılması için Rusya’yı iknaya çalışıyor

Suudi Arabistan ve bazı OPEC üyelerinin Haziran sonunda sona erecek olan global arz kısıntısı anlaşmasının yılsonuna kadar uzatılması için Rusya’yı iknaya çalıştığı kaydedildi.

OPEC üretim kısıntısının uzatılması için Rusya’yı iknaya çalışıyor

Enerji Günlüğü - Suudi Arabistan ve bazı OPEC üyelerinin Haziran sonunda sona erecek olan global arz kısıntısı anlaşmasının yılsonuna kadar uzatılması için Rusya’yı iknaya çalıştığı kaydedildi.

OPEC kaynaklarına göre Suudi Arabistan ve bazı OPEC üyeleri Haziran ayı sonunda sona erecek olan global arz kısıntısı anlaşmasının 2020 yılı sonuna kadar uzatılmasını istiyorlar. Ancak bu öneriye Rusya'nın desteği henüz alınabilmiş değiller. 

OPEC ve Rusya öncülüğündeki petrol üreticisi ülkeler Nisan ayında yaptıkları toplantıda global ham petrol arzının Mayıs ve Haziran'da 9,7 milyon varil/gün kısılması yönünde anlaşmaya varmışlardı. Kaynaklara göre Suudi Arabistan'ın öncülük ettiği OPEC üyeleri, aynı üretim kısıntısının yılsonuna kadar devam ettirilmesini isterken, Rusya ile bu konuda petrol şirketlerini ikna etmekte sorun yaşıyor.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, geçtiğimiz pazartesi günü küresel arz ve talebin haziran-temmuz aylarında dengelenebileceğini açıklamıştı. Sektörün önde gelen isimleri de jet yakıtı haricinde talebin normal seviyelere gelmeye başladığını söylüyor.

PUTİN VE SUUDİ PRENSİ GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiler. Kremlin basın servisinden yapılan açıklamada iki liderin, OPEC+ anlaşmalarına ulaşma çabalarının önemine dikkat çektikleri belirtilerek, “Küresel enerji piyasasındaki durum hakkında görüş alışverişine devam edildi. Her iki taraf da Nisan ayında petrol üretiminin sınırlandırılmasına yönelik OPEC+ formatındaki anlaşmalara ulaşılmasında ortak çabaların önemine vurgu yaptı” ifadelerine yer verildi.

Piyasadaki arz fazlalığı sürse de anlaşma sağlandığından bu yana Brent petrol fiyatları %70'ten fazla yükselerek varil başına 35 doların üstüne çıktı.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler