1. HABERLER

  2. PETROL

  3. OPEC üretimi azaltma kararı aldı, petrol fiyatları yükseldi

OPEC üretimi azaltma kararı aldı, petrol fiyatları yükseldi

Enerji Günlüğü - OPEC, günlük petrol üretimini 1,2 milyon varil azaltarak 32,5 milyon varile düşürme kararı aldı. Kararın ardından petrolün varil...

OPEC üretimi azaltma kararı aldı, petrol fiyatları yükseldi

Enerji Günlüğü - OPEC, günlük petrol üretimini 1,2 milyon varil azaltarak 32,5 milyon varile düşürme kararı aldı. Kararın ardından petrolün varil fiyatı 51 Dolar'ı aştı.

Viyana’da gerçekleştirilen ikinci resmi Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü(OPEC) toplantısında üyeler, bir önceki toplantının yapıldığı Cezayir’de vardıkları anlaşma çerçevesinde karar aldı. Karara ilişkin olarak ham petrol üretimi 1,2 milyon varil/gün azaltılarak 32,5 milyon varil/gün seviyesinde sabitlendi.

Alınan kararla birlikte, brent türü ham petrolün varil fiyatı yaklaşık yüzde 8’lik bir artışla 51 Doları aştı.

ÜRETİMİ EN ÇOK SUUDİ ARABİSTAN KISACAK

Varılan anlaşmaya göre OPEC, hali hazırda 33,6 milyon varil/gün civarında olan üretimini Ocak 2017'den itibaren 1,2 milyon varil/gün azaltacak. Bu kısıntıyla birlikte üretim Ocak 2016 seviyesine geri gelecek. 1,2 milyon varillik üretim kısıntısında aslan payı Suudi Arabistan'a düştü. Suudi Arabistan üretimini 0,5 milyon varil azaltarak 10,06 milyon varil/güne indirecek. Körfez İşbirliği Konseyi'nin diğer üyeleri Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Katar da toplam üretimlerini 0,3 milyon varil/gün azaltacaklar. IŞID ile mücadele ettiğini ifade ederek üretimi kısmaya yanaşmıyor görünün Irak da günlük üretimini 0,2 milyon varil azaltmayı kabul etti. İran günlük üretimini Ekim ayı seviyesinde devam ettirecek.

OPEC ÜYESİ OLMAYAN ÜLKELER DE ÜRETİMİ KISACAK

OPEC Başkanı ve Katar Enerji Bakanı Muhammed Al-Sada, OPEC üyesi olmayan petrol ihracatçısı ülkelerin de arzı 600 bin varil/gün kısmayı kabul ettiklerini duyurdu. Burada da en büyük kesintiyi 300 bin varil/gün ile Rusya yapacak. Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak yaptığı açıklamada, "Rusya, 2017'nin ilk yarısında üretimini kademeli olarak günlük 300 bin varile varan miktarda azaltacak" diye konuştu. Ancak Novak, Rusya'nın üretim seviyesinin ne olacağı konusunda bilgi vermedi. 

Varılan anlaşma ile Azerbaycan ve Kazakistan da üretimlerini kısacaklar. 

ENDONEZYA'NIN ÜYELİĞİ ASKIYA ALINDI

OPEC, Viyana'da yaptığı toplantıda ayrıca Endonezya'nın üyeliğini askıya aldı. Bu kararda Endonezya'nın üretimini yüzde 5, günlük 37 bin varil azaltması talebini kabul etmemesi etkili oldu. 1962 yılında OPEC'e katılan Endonezya, üretiminin düşmesi sonrası 2009 yılında OPEC'ten ayrılmış, 2016 yılında ise geri dönmüştü. 

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler