1. HABERLER

  2. PETROL

  3. OPEC+ üretimini yüzde 50 arttıracak

OPEC+ üretimini yüzde 50 arttıracak

OPEC+ Haziran ve Temmuz ayları için petrol üretim artış hızını yüzde 50 artırarak günlük üretimini 648 bin varil artırmaya karar verdi. 

OPEC+ üretimini yüzde 50 arttıracak

Enerji Günlüğü - OPEC+ grubu Haziran ve Temmuz ayları için petrol üretim artışını yüzde 50 arttıracak.

OPEC, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle enerji piyasasında yaşanan dalgalanmalara ilk kez yanıt verdi. 29'ncu OPEC+ Bakanlar Toplantısı’ndan planlanandan daha fazla üretim artışı kararı çıktı. OPEC+, ABD başta olmak üzere yüksek enerji fiyatlarından şikayetçi olan dünyanın başlıca tüketici ülkelerinden aylardır gelen baskılara dayanamadı ve petrol arz artışı oranını yüzde 50 yükseltmeye karar verdi.OPEC+ Haziran ve Temmuz ayları için günlük üretimini 648 bin varil artırmaya karar verdi.  

OPEC+ üyesi ülkelerin petrol ve enerji bakanlarının Viyana toplantısı öncesi bir araya gelen Ortak Bakanlar İzleme Komitesi, daha önce 432 bin varil/gün olarak planlanmış üretim artışının 648 bin varil/güne çıkarılmasını önermişti.

ABD MEMNUN, RUSYA ALTERNATİF PAZAR ARAYIŞINDA

OPEC+ ülkelerinin petrol üretim artış hızında aldığı bu artırım kararının enerji piyasasını ciddi şekilde etkileyeceği düşünülüyor. Karar sonrasında Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada arz artırım kararının memnuniyetle karşılandığı bu kararda uzlaşılmasında Suudi Arabistan'ın rolününün ve BAE, Kuveyt ve Irak'ın olumlu katkılarının takdir edildiği belirtildi. 

Rusya tarafından ise ilk tepki Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksander Novak'tan geldi. Novak, OPEC+'da işbirliğinin devam etmesinin önemli olduğunu belirterek, "Petrolümüz diğer piyasalara yönelecek. Yeni lojistik zincirler bulunacağından eminim" dedi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler