1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Ordu’da fındık kabuğundan mangal kömürü üretilecek

Ordu’da fındık kabuğundan mangal kömürü üretilecek

Delta Biyoenerji, Ordu’da günde 95 ton fındık kabuğunu işleyerek 32,67 ton mangal kömürü üretecek.

Ordu’da fındık kabuğundan mangal kömürü üretilecek

Enerji Günlüğü - Delta Biyoenerji, Ordu’da  günde 95 ton fındık kabuğunu işleyerek 32,67 ton mangal kömürü üretecek.

Delta BiyoEnerji (Ali Zor) tarafından Ordu İli Ünye İlçesi Cevizdere Mahallesi’nde mülkiyeti şahsa ait olan 6047 metrekare arazide fındık kabuğundan mangal kömürü üretim tesisi işletilecek. Tesiste günde 95 ton fındık kabuğu piroliz işlemine tabii tutulacak 32,67 ton/gün mangal kömürü ve 720 ton/yıllık jel yakıt üretilecek.

FINDIK KABUĞUNUN MANGAL KÖMÜRÜNE DÖNÜŞME SÜRECİ

Fabrika sahasına getirilecek fındık kabukları altta fırında yakılan katı yakıt ve alev borularından verdiği ısısıyla 150 oC’ ye ulaştığında kabuktan çıkan duman, duman geri dönüşüm borusundan tekrar fırına içine verilecek. İçerisinde yanıcı madde bulunan duman, fırında tekrar yakılarak hem imha edilecek hem de fırın içinde ısı sürekliliği sağlanacak. Meydana gelen gazlar baca davlumbaz sistemi ile atmosfere verilecek. Yanan fındık kabukları bekleme odasına alınarak yavaş yavaş sönecek. Kömürleştirme işlemi bu özel fırınlarda 2-3 saatte tamamlanacak. Yanma işlemi tamamlanmış fındık kabukları tazyikli su ile soğutulacak. Soğutma işlemleri sırasında su sıcaklıktan dolayı buharlaşacağından atıksu oluşmayacak. Dinlenme odasında bir hafta bekletilen mangal kömürü paketlenerek piyasaya sevk edilecek.

Tesise getirilecek metanol, karbomer ve su paslanmaz bir karıştırma kazanında karıştırılarak jel yakıt üretimi de gerçekleştirilecek. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler