1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Ordu’nun fındık kabuklarından aktif karbon üretilecek

Ordu’nun fındık kabuklarından aktif karbon üretilecek

Ordu Büyükşehir Belediyesi, fındık kabuklarından aktif karbon üretecek. Belediye bu amaçla yıda 2 bin ton kapasiteli tesis kuracak. Aktif karbon su arıtma cihazlarında ve arıtma sistemlerinde kullanılacak.

Ordu’nun fındık kabuklarından aktif karbon üretilecek

Enerji Günlüğü - Fındık üretimiyle bilinen Ordu’da belediye, 23 milyon TL yatırımla fındık kabuklarını işleyerek aktif karbon üretecek. 

Yılda ortalama 606 bin ton fındık üreten Ordu’da fındık kabukları değerlendirilecek. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Ordu İli, Perşembe İlçesi, Efirli Mahallesi sınırları içindeki yaklaşık 14400 m2 lik alanda fındık kabuğundan toz ve granül aktif karbon üretimi planlanıyor. Projenin değeri 23 milyon TL olarak tahmin ediliyor.

Yıllık 2000 ton kapasiteli Aktif Karbon Üretim Tesisi’nde fındık kabuğu atığı işlenerek ekonomiye kazandırılacak. Aynı zamanda çevre kirliliği yaratması gibi olumsuz etkiler ortadan kaldırılacak. Tesiste hem toz hem de granül aktif karbon üretimi gerçekleştirilecek. Toz aktif karbon üretimi 2040 ton/yıl, granül aktif karbon üretimi 144 ton/yıl planlanıyor. Toz aktif karbonlar, tıbbi amaçlar ve renk giderme için kullanılırken, granül aktif karbonlar suların saflaştırılmasında, renk giderme ve akış sistemlerinin bileşenlerinin ayırımında kullanılıyor. Elde edilen aktif karbon su arıtma cihazlarında ve arıtma sistemlerinde kullanılmak üzere piyasaya arz edilecek.

AKTİF KARBON ÜRETİM SÜRECİ

Aktif Karbon üretimi, kimya sektörünün içinde yer almaktadır. Aktif Karbon, farklı molekül yapıları ile birleşebilen, yüzeyi gözenekli katı bir maddedir. Aktif Karbon genellikle buharla aktivasyon prosesi ile üretilir. Bu proseste karbon ya da karbon içeren başlangıç malzemeleri buharla ya da diğer okside edici malzemelerle reaksiyona sokularak gazlandırma işleminden geçirilir. Bütün prosesler sonucunda, bir gram karbonda 500-1750 metre kare arasında değişebilen, oldukça gelişmiş yüzey alanına sahip gözenekli Aktif Karbon elde edilir. 

Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler