1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Organize YEK-G Piyasası Temmuz seansı açıldı

Organize YEK-G Piyasası Temmuz seansı açıldı

Organize Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) Piyasası Temmuz ayı seansı bugün saat 10:00’da açıldı.

Organize YEK-G Piyasası Temmuz seansı açıldı

Enerji Günlüğü - Organize Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) Piyasası Temmuz ayı seansı bugün saat 10:00’da açıldı.

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) tarafından yapılan duyuruya göre, Organize YEK-G Piyasası Temmuz ayı seansı 29.07.2021 tarihinde (bugün) saat 10:00 itibariyle açıldı. Duyuruya göre, seans bugün saat 15:00'e kadar açık kalacak. 

YEK-G Sistemi ve Organize YEK-G Piyasasına https://yekg.epias.com.tr linkinden erişim sağlanabilecek.

ORGANİZE YEK-G PİYASASI NEDİR?

1 Haziran 2021 tarihinde faaliyete geçen YEK-G Sistemi, elektrik tüketiminin yüksek olduğu sektör ve kuruluşlardan  bireysel kullanıcılara kadar;  yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması, çevrenin korunması ve yenilenebilir enerjiyi herkes için ulaşılabilir hale getirmek amacıyla, EPİAŞ’ın tamamen kendi imkânlarıyla blokzincir teknolojisinden yararlanarak, üretilen elektriğin üreticiden tüketiciye kadar tüm süreçlerini takip etmek amacıyla tasarlandı. 

Organize YEK-G Piyasası, EPİAŞ tarafından organize edilip işletilen ve YEK-G belgesinin piyasa katılımcıları arasında alış-satışının gerçekleştirildiği piyasadır. 

Organize YEK-G piyasasında, YEK-G belgesini eşleşilen fiyat üzerinden eşleşme miktarı kadar YEK-G belgesi teslim alma veya teslim etme yükümlülüğü doğuran kontratlar, sürekli ticaret modeline göre Piyasa İşletmecisi tarafından işleme açılır.

Belgelendirilebilir üretim miktarı kapsamında ihraç edilen YEK-G belgeleri, üretim kaynağının kaynak türü ile işleme açılan kontratlarda işlem görür. Piyasa katılımcıları seans süresince açık olan kontratlara alış ve/veya satış yönlü teklif verebilirler.

Piyasa süresince EPİAŞ tarafından maksimum ve minimum fiyat belirlenir ve piyasa katılımcıları tarafından gerçekleştirilen işlemlere ait fatura ödemelerine ilişkin oluşabilecek mali risklere karşı piyasa işlem teminatı alınır. Piyasa katılımcıları, mevcut piyasa işlem teminatı tutarları kadar Organize YEK-G Piyasasında işlem gerçekleştirebilir.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler