1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Orman alanlarında lisanslı GES’lere izin verilebilecek

Orman alanlarında lisanslı GES’lere izin verilebilecek

Koşulları uygun görülen orman alanlarında, lisanslı GES tesislerine izin verilebilecek.

Orman alanlarında lisanslı GES’lere izin verilebilecek

Enerji Günlüğü - Koşulları uygun görülen ve fiili olarak orman tesis edilmesi mümkün görünmeyen orman alanlarında, lisanslı GES tesislerine izin verilebilecek. 

Orman Kanununun 17’nci Maddesinin Üçüncü Fıkrasının Uygulanması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Değişiklik uyarınca lisanslı güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesislerine orman sayılan alanlarda izin verilmeyeceğini bildiren hüküm yürürlükten kaldırıldı. Lisanssız elektrik üretim tesisleriyle ilgili kısıtlama ise yürürlükte kalmaya devam ediyor. 

Buna göre üzerinde ağaç ve ağaççık toplulukları bulunmayan, ormancılık faaliyetleri ve teknik olarak orman kurulması mümkün olmayan fiilen taşlık, kayalık, verimsiz orman alanlarında lisanslı güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesislerine izin verilebilecek.

İLETİM VE DAĞITIM TESİSİ İZİNLERİNDE ONAYLI KEŞİF ÖZETİ

Bedelli izinlerde talep edilen sahada yapılacak tesislerin, kesin izin veya ön izin müracaatlarında, TEİAŞ/TEDAŞ tarafından tesis edilecek enerji iletim/dağıtım hatlarına ait kilometrik birim fiyatlarına veya proforma faturalarına göre hazırlanmış onaylı keşif özetleri de ibraz edilecek belgelere eklenecek. Ayrıca bu hüküm kapsamında istenen belgelerden bir takımı da fiziksel olarak Orman Genel Müdürlüğüne bağlı orman bölge müdürlüklerine gönderilecek.

Başka bir değişiklik de kamu kurum ve kuruluşlarınca ihale edilmek suretiyle yaptırılan tesislerde proje maliyet bedeli olarak ihale sözleşme bedeli alınacağını bildiren hükmün yürürlükten kaldırılmasıydı. 

TEİAŞ ve TEDAŞ tarafından orman sayılan alanlarda tesis edilecek, enerji iletim ve dağıtım tesislerinin emniyet alanları içinde kalan sahalar ile bu tesislerin yapımı, bakımı, onarımı ve ulaşımı için gerekli olan alanların ilgili mevzuata göre alınması gereken izin ve işlemleri, müracaat tarihinden itibaren, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından altmış gün içinde sonuçlandırılacak. Bu kapsamda alınması gereken arazi izin bedeli ise başkaca bir indirim yoksa önceden olduğu gibi %50 indirimli uygulanacak.

Önceki ve Sonraki Haberler