1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ortadoğu gerginliği gaz fiyatlarını yükseltti

Ortadoğu gerginliği gaz fiyatlarını yükseltti

Avrupa’da doğal gaz fiyatları İsrail-Hamas savaşı ve LNG teslimat aksama tehdidi ile %11 artış kaydetti.

Ortadoğu gerginliği gaz fiyatlarını yükseltti

Enerji Günlüğü - Avrupa gaz fiyatları LNG tedarik riski ve Ortadoğu’da yaşanan gerginlik ile %11 arttı.

Finlandiya ile Estonya'nın doğal gaz dağıtım şebekelerini birbirine bağlayan boru hattında sızıntı tespit edilmesi ve Avustralya'da sendikaların Chevron tesislerinde greve gideceklerini bildirmeleriyle LNG teslimatlarında aksama tehdidi nedeniyle Avrupa'da doğal gaz fiyatları artış gösterdi. Doğal gaz fiyatının artmasında, hafta sonu Hamas tarafından İsrail'e yapılan saldırının ardından yükselen ham petrol fiyatları da etkili oldu. Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de Kasım vadeli kontrat en son 4,19 euro artışla 42,43 euro/MWh seviyesinden işlem gördü.

AVRUPA’DA HAVA SICAKLIKLARI DÜŞECEK

Öte yandan Avrupa’da hava sıcaklıklarında düşme öngörülüyor. Montel Energy Quantified (EQ) tahminlerine göre, Avrupa'nın en önemli gaz tüketicisi Almanya'da sıcaklıklar şu anda 13,9 °C iken bir hafta içinde 9,8 °C'ye ve bundan iki gün sonra ise 6,1 °C'ye gerileyebilir. 

Avrupa Gaz Altyapısı (Gas Infrastructure Europe) verilerine göre, Avrupa depolama tesisleri en son %96,9 dolulukta görüldü. Geçen hafta Chevron tarafından işletilen iki LNG tesisindeki işçiler, dünya üretiminin %6'sını etkileyebilecek endüstriyel eylemin yeniden başlatılması yönünde oy kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler