1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Ortadoğu ülkelerinin nükleere ilgisi Türkiye için fırsat

Ortadoğu ülkelerinin nükleere ilgisi Türkiye için fırsat

Enerji Günlüğü - Petrol zengini Ortadoğu ülkelerinin nükleer enerjiyi yatırım programlarına almaya başlamalarının Türkiye için önemli bir fırsat...

Ortadoğu ülkelerinin nükleere ilgisi Türkiye için fırsat

Enerji Günlüğü - Petrol zengini Ortadoğu ülkelerinin nükleer enerjiyi yatırım programlarına almaya başlamalarının Türkiye için önemli bir fırsat yaratabileceği ifade edildi.

Ticari Eşleştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Koray Tuncer, Ürdün, Suudi Arabistan gibi Ortadoğu ülkelerinin temiz ve ucuz enerji kaynağı nükleere ilgisinin hızla arttığını, yatırım programlarına almaya başladıklarını belirterek, bu gelişmenin Türkiye’ye de dolaylı ancak, büyük katkı sağlayabileceğini vurguladı.

SUUDİ ARABİSTAN 16 NÜKLEER SANTRALİ PLANINA ALDI

Tuncer, temiz enerji kaynaklarının son yıllarda petrol zengini Ortadoğu ülkelerinin de gündemine yerleşmesinin “yaşanılabilir bir gelecek” açısından umut verici olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“5-10 yıl önce Suudi Arabistan nükleer santral kuracak dense belki çok sayıda kişi ‘alay mı ediyorsun’ derdi. Oysa günümüzde bu ülke 16 nükleer santral yapımını gündemine aldı. Temiz bir gelecek için çok önemli olan bu yatırımlardan Türk işadamları pay alabilir. Şöyle ki; ülkemizdeki nükleer enerji yatırımlarını ve ihtiyaçlarını dikkatle inceleyen ve teknolojilerini buna göre geliştirmeyi hedefleyen yüzlerce firmamız var. Bu işletmelerdeki gelişmeler, coğrafyanın en güçlü sanayi kuruluşlarına sahip Türk işadamlarının bu pastadan pay almasını sağlayabilir. Pastanın hacmi hayli büyük. Sadece Suudi Arabistan’daki yatırımların maliyeti 80 milyar dolar olarak öngörülüyor. Önerim Ortadoğu’daki nükleer çalışmaların dikkatlice izlenmesi, ilgili bakanlıklar başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşların bu yönde şimdiden çalışma yapmaya başlamaları.”

Önceki ve Sonraki Haberler