1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. OSBÜK Akkuyu’nun yüzde 25’ine talip

OSBÜK Akkuyu’nun yüzde 25’ine talip

Enerji Günlüğü - Sanayiciler, Akkuyu’da kurulacak Türkiye’nin ilk nükleer santralinin bir ünitesine – yani yüzde 25’ine - talip oldu. Konuyu Enerji...

OSBÜK Akkuyu’nun yüzde 25’ine talip

Enerji Günlüğü - Sanayiciler, Akkuyu’da kurulacak Türkiye’nin ilk nükleer santralinin bir ünitesine – yani yüzde 25’ine - talip oldu. Konuyu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a da ileten Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Başkanı Nurettin Özdebir, Ruslara ‘santralin bir reaktörünü bize satın’ teklifinde bulundu. Sanayiciler olarak Türkiye’nin ilk nükleer santraline ‘yerli ortak’ olmak istediklerini belirten Özdebir, “Santralde kurulacak 4 üniteden biri bizim olsun dedik. Her bir ünite bin 200 MW. Bunlardan birine talibiz. Biz de bu ünite karşılığında santrale malzeme tedariki karşılayacağız. Kullanılacak malzemeleri yerli sanayici üretecek” diye konuştu.
Özdebir, uluslararası piyasaları baz alarak yaptıkları hesaba göre, santralin bir ünitesinin 2.5 milyar dolar olduğuna işaret ederken, “Biz bu parayı toplarız. Nükleer için bir şirket kurup sanayicilere bunun hissesini dağıtırız. 14 bin üyeli şirket olur” dedi. Özdebir, bu konuda siyasi iradenin de yanlarında olmasını beklediklerini belirtirken, “Hükümet, bizim de bu projede ortak olmamıza işaret ederse bu iş olur. Siyasi bir karar” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler