1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. OSBÜK Elektrik Tedarik AŞ yolda!

OSBÜK Elektrik Tedarik AŞ yolda!

Enerji Günlüğü - OSBÜK çatısı altında bulunan ve elektrik satıcılarıyla fiyat kavgasına tutuşan Organize Sanayi Bölgeleri, çare bulamazlarsa kendi...

OSBÜK Elektrik Tedarik AŞ yolda!

Enerji Günlüğü - OSBÜK çatısı altında bulunan ve elektrik satıcılarıyla fiyat kavgasına tutuşan Organize Sanayi Bölgeleri, çare bulamazlarsa kendi tedarik şirketlerini kurmayı planlıyor.

Organize sanayi bölgelerindeki işletmeler, serbest elektrik tedarikçilerinin fiyat artış talepleriyle karşı karşıya kalınca, OSB’lerin üst kuruluşu OSBÜK yetkilileri soluğu EPDK’da aldı. Sorunlarına çözüm talep eden Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü “Gerekirse tüm OSB’leri kapsayan ortak tedarik şirketimizi kurabiliriz” dedi.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’ndan (OSBÜK) alınan bilgiye göre, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz’ı etti. Ziyarete EPDK Başkan Yardımcısı Mehmet Ertürk, OSBÜK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bekir Sütcü, OSBÜK Yönetim Kurulu Üyeleri Nurettin Özdebir ve Hakkı Attaroğlu, OSBÜK Genel Sekreter Vekili Serkan Ata, OSBÜK Bölge Müdürleri Komisyonu Başkan Yardımcısı Mustafa Keskin ile ASO 1. OSB Elektrik Danışmanı Memet Aslan da katıldı.

EPDK ARTIRMADI AMA FİYATLAR ZAMLI

DÜNYA’nın haberine göre OSBÜK yetkilileri, toplantıda OSB’lerdeki işyerlerinin elektrik fiyatları ve tedarik şirketleriyle ilgili yaşadığı sorunları aktardı. EPDK onaylı tarifelerde her hangi bir zam yapılmamasına rağmen özel sektör elektrik tedarik şirketlerinin OSB’ler üzerinde zam baskısı oluşturmaya çalıştığını ifade eden OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü, bu yaklaşımı “kabul edilemez” bulduklarını vurguladı.

OSB ELEKTRİK TEDARİK AŞ YOLDA

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz’dan sorunun çözümü için gerekli düzenlemelerin yapılmasını isteyen Kütükcü, tedarik şirketlerinin OSB’leri sıkıntıya sokacak uygulamalarına son vermemeleri halinde, konuyu mahkemeye taşıyacaklarını, hatta tüm organize sanayi bölgelerini kapsayan bir tedarik şirketini kurabileceklerini vurguladı.

FİYATLAR 2016’NIN ÜZERİNDE

OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü Türkiye’de sanayi ürünleri maliyetinde enerji girdisinin yüksek bir paya sahip olduğunu hatırlatarak “Neredeyse tüm OSB’ler de şu an bir elektrik fiyatı krizi yaşanıyor. Tedarikçi şirketler sözleşmeleri devam ettiği halde, mücbir sebep gerekçeleriyle elektrik fiyatlarını artırmak istiyor. Bunun kabul edilmemesi halinde sözleşmeyi iptal etmek zorunda kalacaklarını bildiriyor. Bu durumda yeni fiyat arayan OSB’ler ya da sözleşmesi devam eden OSB’lerin birçoğunda fiyat geçen senenin çok üstüne çıkmış olacak” dedi.

YÜZDE 15-20 MALİYET FARKI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın 2017 yılında elektrik fiyatlarında artış olmayacağını beyan ettiğini hatırlatan Memiş Küçükçü, buna rağmen üretim ve tedarik şirketlerinin OSB’lere tedarik ettikleri elektriğin fiyatlarına zam yapmak istediklerine dikkat çekerek şöyle dedi:

“Şu anki sözleşme fiyatları göz önüne alındığında çıplak elektrik fiyatı OSB’ler için 17 kuruş bandında iken konuşulan rakamlar 18,50 - 19.00 bandında, hatta Ulusal Tarife Birim Fiyatı olan 20,52 kuruşlar bile gündeme geliyor. Aradaki bu yüzde 15-20’lik fark doğrudan sanayicimizin üretim maliyetine yansıyacak, rekabet gücümüzü zayıflatacaktır.”

YILMAZ ÇÖZÜM SÖZÜ VERDİ

OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSB’lerle tedarik şirketleri arasında yapılan sözleşmelerin bir yılı kapsadığını da hatırlatarak, tedarik şirketlerinin sözleşme feshetme girişimlerinin de haksız olduğunu savundu. EPDK Başkanı Yılmaz ise organize sanayi bölgelerinin Türkiye ekonomisi için oldukça önemli olduğuna dikkat çekerek, tedarik şirketlerinin organize sanayi bölgeleriyle yapmış oldukları sözleşme hükümlerine sadık kalmaları gerektiğini ve sorunun çözümüne yönelik çalışma başlatacaklarını ifade etti. 

Önceki ve Sonraki Haberler