1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Otogazın Türkiye’deki başarısı Hindistan’a örnek

Otogazın Türkiye’deki başarısı Hindistan’a örnek

Enerji Günlüğü - Dünya LPG Birliği Başkanı Yağız Eyüboğlu, Türkiye LPG sektörünün otogazdaki başarısının, mutfaklarda LPG kullanımını hızla...

Otogazın Türkiye’deki başarısı Hindistan’a örnek

Enerji Günlüğü - Dünya LPG Birliği Başkanı Yağız Eyüboğlu, Türkiye LPG sektörünün otogazdaki başarısının, mutfaklarda LPG kullanımını hızla artıran Hindistan’a da örnek olacağını söyledi. Eyüboğlu, yoğun talebe karşılık fiyatların düşük seyrettiği LPG’nin ülkeler için büyük fırsatlar sunduğunu söyledi. 

Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Yağız Eyüboğlu, Başkanlığı’nı yürüttüğ Dünya LPG Birliği (WLPGA) 2017 Asya Zirvesi’ne katıldı. Eyüboğlu, “Hayatları Değiştiren LPG” temasıyla Yeni Delhi’de düzenlenen toplantının açılışında, aralarında uluslararası meslek örgütleri, enerji sektörünün dünyadaki önemli temsilcileri ve Hindistan’ın en büyük şirketlerinin bulunduğu 25 ülkeden bini aşkın katılımcıya seslendi.

PASİFİK’TE 10 YILDA YÜZDE 50 ARTIŞ

Eyüboğlu’nun verdiği bilgiye göre son 10 yılda Pasifik bölgesinde LPG tüketimi yüzde 50 arttı. Bu artışla birlikte bölgenin küresel LPG pazarındaki payı yüzde 33’ten, yüzde 38’e yükseldi. Bölgedeki 20 ülke, 63 milyon ton evsel ve 9 milyon ton otogaz tüketimiyle bu alanlardaki küresel tüketimin yüzde 50’sini temsil ediyor. 

9 AYDA 17 MİLYON EVE LPG GİRDİ

Yağız Eyüboğlu, Hindistan Hükümeti’nin Mayıs 2016’da başlattığı programla özellikle kırsal yerleşim alanlarında yaşayan düşük gelir grubundaki ailelerin LPG’ye erişimini kolaylaştırmak için çok önemli çalışmalar gerçekleştirdiğine dikkat çekerek şunları aktardı: 

“Bir yıl içinde 15 milyon haneye erişim hedefiyle başlayan bu programın, ilk 9 ayında 17 milyon hanenin enerji kullanımı LPG’ye dönüştü. Program kapsamında 2019 yılına kadar ilave 50 milyon hanenin daha LPG’ye dönüştürülmesi hedefleniyor.” 

TÜM ÜLKELER İÇİN ÖNEMLİ FIRSAT

Hindistan’da sağlanan başarının, tüm dünya için de önemli bir örnek teşkil ettiğini kaydeden Yağız Eyüboğlu, “Bu başarı, yalnız gelişmekte olan ülkeler için değil, tüm dünya için LPG’nin insan hayatını iyileştirme ve çevre kirliliğini azaltma yönünde ne kadar önemli bir ürün olduğunu bir kez daha kanıtladı. Hindistan, tüm dünya için de önemli bir örnek teşkil ediyor. Özellikle önümüzdeki dönemde güçlü üretim, yoğun talep ve düşük seyreden fiyat trendleri LPG için tüm ülkelere önemli fırsatlar sunuyor.” 

2030’A KADAR 1 MİLYAR KİŞİYE DAHA LPG!

Dünya LPG birliği olarak, geleneksel ve verimsiz yakıtların yerine LPG kullanılmasını sağlayarak insan sağlığı ve çevreye verilen zararı en aza indirmeyi, yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlayan “Cooking For Life” (Yaşam İçin Pişirmek) programına değinen Yağız Eyüboğlu, “Bu program kapsamında 2030 yılına kadar 1 milyar insanın daha LPG’ye erişmesini hedefliyoruz. Ayrıca hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkelerde hali hazırda yaygın olan otogaz kullanımının daha da artırılmasını destekliyoruz. Otogazın, karayolu taşımacılığı kaynaklı karbon salınımını azaltırken, büyük şehirlerdeki hava kirliliği ile mücadelede etkili ve çevreci bir enerji ürünü olduğunu daha yüksek sesle vurgulamayı sürdüreceğiz” diye konuştu. 

OTOGAZDAKİ TÜRKİYE MODELİ YAYGINLAŞABİLİR 

Zirve kapsamında Hindistan Petrol ve Doğalgaz Bakanı Dharmendra Pradhan ile görüşmesine dair bilgi veren Yağız Eyüboğlu şunları aktardı: 

“Sayın Bakan ile yaptığımız görüşmede de Hindistan’ın LPG sektöründe evsel tüketimdeki başarısı için kendilerini kutlarken, bu başarıyı tüm dünyaya örnek olarak gösterdiğimizi aktardım. Benzer bir başarıyı biz Türkiye’de otogaz pazarında yakalamış durumdayız. Türkiye’nin otogaz alanındaki başarı hikayesinin dünyanın diğer pazarlarında yaşanmaması için hiçbir neden yok. Bakan Pradhan’a da Hindistan’ın evsel tüketimindeki başarısının benzerinin otogaz pazarı için de geçerli olabileceğini, bu yönde yapılacak çalışmalar için Türkiye örneğini aktarmaya ve kendilerine destek olmaya hazır olduğumuzu ifade ettik.”

WORLD LPG ASSOCIATION - WLPGA NEDİR? 

Bugün 125 ülkeden birçok özel sektör ve kamu kuruluşunun üye olduğu WLPGA, LPG'nin dünya çapında yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla 1987 yılında kuruldu. LPG sektörünün dünyadaki en geniş tabanlı temsilcisi konumundaki WLPGA, dünyada 3 milyar insana hizmet götüren, 2 milyonun üzerinde çalışana sahip ve toplam büyüklüğü 300 milyar ABD dolarına ulaşan LPG sektörünün küresel sesi konumunda. Belirli aralıklarla düzenlediği küresel ve bölgesel zirvelerle, LPG sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren WLPGA, iş başarılarının temsilciler arasında paylaşılması, inovasyon çalışmalarının desteklenmesi ve LPG’nin kolay ulaşılabilir, verimli ve çevreci bir ürün olarak tanınması için yürüttüğü çalışmalar ile sektörün gelişimine katkıda bulunmak için çalışıyor. Dünya LPG Birliği Başkanlığı’nı Ekim 2015’ten bu yana Yağız Eyüboğlu yürütüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler