1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Otoparklarda elektrikli araç şarj ünitesi zorunlu olacak

Otoparklarda elektrikli araç şarj ünitesi zorunlu olacak

Yeni yapılacak binaların otoparkları için elektrikli araç şarj ünitesi mecburiyeti getirildi. 

Otoparklarda elektrikli araç şarj ünitesi zorunlu olacak

Enerji Günlüğü - Yeni yapılacak binaların otoparkları için elektrikli araç şarj ünitesi mecburiyeti getirildi. 

Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Değişikliğe göre zorunlu otopark adedi 20 ve üzeri olan yeni yapılacak yapılara ilişkin yapı ruhsatı başvurularında, zorunlu otopark alanlarının 1 adetten az olmamak üzere en az %5’inin, ilgili standartlara göre şarj ünitesi dâhil elektrikli araçlara uygun olarak düzenlenmesi gerekecek. 

Yeni yapılacak olan bölge otoparkları ve genel otoparklar ile AVM’lere ait otoparklarda ise en az %10 oranında otopark yerinin, ilgili standartlara göre elektrikli araçlara uygun olarak (şarj ünitesi dâhil) düzenlenmesi şartı aranacak. 

AVM’LERDE HIZLI ŞARJ ÜNİTELERİ

Otuz bin metrekareden büyük AVM’lerde kurulacak şarj ünitelerinden en az birinin, yetmiş bin metrekareden büyük AVM’lerde ise en az ikisinin ilgili standartlara göre hızlı şarj kapasitesine sahip olması gerekecek. İhtiyaca göre elektrikli araç otopark yeri sayısının artırılması hususunda idarelerce karar alınabilecek.

01 OCAK 2023’E KADAR ESNEKLİK GETİRİLDİ

Zorunlu otopark adedi 20 ve üzeri olan yeni yapılacak yapılara ilişkin yapı ruhsatı başvurularında da zorunlu otopark alanlarının 1 adetten az olmamak üzere en az % 5’i, ilgili standartlara göre şarj ünitesi dâhil elektrikli araçlara uygun olarak düzenlenecek. Ancak bu koşul, 01 Ocak 2023 tarihine kadar %2 olarak uygulanacak. 

Yeni yapılacak olan bölge otoparkları ve genel otoparklar ile AVM’lere ait otoparklarda da en az %10 oranında otopark yeri, ilgili standartlara göre elektrikli araçlara uygun olarak (şarj ünitesi dâhil) düzenlenecek. Bu koşul da 01 Ocak 2023 tarihine kadar %5 olarak uygulanacak. 

30.000m2’den büyük AVM’lerde kurulacak şarj ünitelerinden de en az birinin, 70.000m2’den büyük AVM’lerde ise en az ikisinin ilgili standartlara göre hızlı şarj kapasitesine sahip olması gerekecek. 

Önceki ve Sonraki Haberler