1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. OTSP’de işlem limiti uygulaması 30 Eylül 2020’ye ötelendi

OTSP’de işlem limiti uygulaması 30 Eylül 2020’ye ötelendi

EPDK, OTSP günlük işlem limiti ile ilgili düzenlemenin geçerlilik tarihini 30 Eylül 2020’ye erteledi.

OTSP’de işlem limiti uygulaması 30 Eylül 2020’ye ötelendi

Enerji Günlüğü - EPDK, OTSP günlük işlem limiti ile ilgili düzenlemenin geçerlilik tarihini 30 Eylül 2020’ye erteledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Organize Toptan Doğalgaz Satış Piyasası İşletim Usul ve Esasları’ndaki, gaz günü için satış yönlü tekliflerin eşleşmesi durumunda günlük işlem teminatı tutarındaki ve işlem limitindeki değişimleri belirten 9. maddenin 2. fıkrasının 3. bendinin yürürlük kazanma tarihini 30 Eylül 2020 tarihine kadar öteledi. 

Yürürlüğü ötelenen düzenleme, aşağıdaki hükümleri getiriyor;…

PUE/9.2.3. Bir gaz günü için satış yönlü tekliflerin eşleşmesi durumunda günlük işlem teminatı tutarındaki ve işlem limitindeki değişimler şu şekilde gerçekleşir:

  • Piyasa katılımcısına ait her bir satış yönlü teklifin eşleşmesi ile beraber katılımcının önceden bloke edilmiş teminatının bulunması halinde, teminat üzerindeki bloke, satış tutarı kadar azaltılır. 
  • Piyasa katılımcılarının gerçekleştirdikleri satışlar dolayısıyla oluşan tutarlar işlem limitine eklenir ve oluşan toplam tutar alış yönlü işlem limitini oluşturur. 
  • Bloke edilmiş teminat miktarının satış miktarından az olması durumunda teminatındaki bloke kaldırılır ve ilgili piyasa katılımcısının işlem limiti satış miktarı ile bloke edilmiş teminat tutarının arasındaki fark kadar arttırılır. 
  • Bloke edilmiş teminat bulunmaması halinde ilgili piyasa katılımcısının işlem limiti satış tutarı kadar arttırılır. 
  • Piyasa katılımcısının mevcut alacakları işlem limiti hesabında dikkate alınır. 
  • İlgili piyasa katılımcısının işlem limiti piyasa işletmecisinin piyasa katılımcısında avans ödemesine müteakip yapılan avans ödemesi tutarı kadar düşürülür. 
Önceki ve Sonraki Haberler