1. HABERLER

  2. PETROL

  3. OYAK Hatay’da karbon siyahı üretim tesisi kuracak

OYAK Hatay’da karbon siyahı üretim tesisi kuracak

OYAK, Türkiye’nin karbon siyahı ihtiyacının tamamını karşılamak amacıyla Hatay’da yılda 220.000 ton üretim kapasitesine sahip karbon siyahı üretim tesisi kuracak.

OYAK Hatay’da karbon siyahı üretim tesisi kuracak

Enerji Günlüğü - OYAK, Türkiye’nin karbon siyahı ihtiyacının tamamını karşılamak amacıyla Hatay’da yılda 220.000 ton üretim kapasitesine sahip karbon siyahı üretim tesisi kuracak.

Başta lastik sektörü olmak üzere birçok farklı sahada uygulama bulan karbon siyahının, mevcut durumda ülkemizde üretimi bulunmamakta ve yılda yaklaşık 220.000 ton olan karbon siyahı ihtiyacının tamamı ithal kaynaklardan karşılanıyor. OYAK grup şirketlerinden, OYAK Sentetik Karbon Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ise Hatay ili, Payas ilçesi, Karşı Mahallesi mevkiinde, ülkemiz pazar talebinin karşılanabilmesi amacıyla, 220.000 ton/yıl üretim kapasiteli Karbon Siyahı Üretim Tesisi kurmayı planlıyor.
Yaklaşık 1,6 milyar lira değerindeki projenin makine-ekipmanlarının temini ile tesislerin arazi hazırlık ve inşaat süresinin yaklaşık 30 ay içerisinde tamamlanması planlanıyor. Tesis, dünyanın en büyük altıncı karbon siyahı üreticisi Continental Carboun’un hakim şirketi International CSRC Investment Holdings Co. Ltd. İşbirliğiyle kurulacak.

TOPLAM 5 ÜRETİM HATTI YER ALACAK

Projede iki farklı ana ürün grubunda yılda 220.000 ton üretim kapasitesinde toplam 5 üretim hattı yer alacak. “İnce ürün” grubuna hizmet vermek üzere projelendirilen 3 üretim hattının her birinin 40 bin ton/yıl, “kaba ürün” grubunda ürün üretmesi projelendirilen 2 adet üretim hatlarının her birinin 50 bin ton/yıl kapasitesine sahip olacağı planlanıyor. Her bir üretim hattı, yanma ve reaksiyon, ürün ayrıştırma, peletleme, kurutma ve ürün depolama ile paketleme – sevkiyat tesis kısımlarını içeriyor. Ayrıca, emisyon kontrol sistemleri, atık su arıtma tesisi ve proses baca gaz enerjisinin geri kazanıldığı atık ısı buhar kazanı ve elektrik üretimi amacıyla buhar türbinleri ile yardımcı sistemler tesiste yer alacak.

HAMMADDE HİDROKARBON İÇERİKLİ MALZEMELER

Karbon siyahı üretiminde temel olarak hidrokarbon içerikli gaz ve sıvı haldeki malzemeler hammadde olarak kullanılabiliyor. Günümüzde karbon siyahı üretimi genel olarak doğal gaz, petrol rafinerileri üretim tortuları (FCC Decant Oil/Heavy Bottom Oil), etilen damıtma tesisleri tortusu (EBO) ve demir-çelik sektörü için metalürjik kok üretimi yan ürünü kömür katranı ve/veya bunlardan üretilen hammadde karışımları ile yapılıyor.

Kauçuk ve plastik ürünlerde katkı malzemesi olarak kullanılarak elektriksel dirençlerini azaltan karbon siyahı renk verici özelliği nedeniyle matba ve diğer renklendirme uygulamalarında da kullanılıyor. Ayrıca karbon siyahı çok üstün nitelikli bir ultraviyole ışını emicisi olduğundan, malzemelerin ultraviyole ışını kaynaklı bozulmalara karşı mukavemet sağlanması amacıyla kullanılıyor. Türkiye’de karbon siyahının %82’si araba lastiği üretiminde, %15’i kauçuk üretiminde ve %3’ü özel ürünlerin üretiminde kullanılıyor.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler