1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Özbekistan Hindistan’a uranyum gönderecek

Özbekistan Hindistan’a uranyum gönderecek

Enerji Günlüğü - Hindistan nükleer enerji santralleri için ihtiyaç duyduğu uranyum tedariği için Özbekistan ile uzun dönemli bir tedarik anlaşması...

Özbekistan Hindistan’a uranyum gönderecek

Enerji Günlüğü - Hindistan nükleer enerji santralleri için ihtiyaç duyduğu uranyum tedariği için Özbekistan ile uzun dönemli bir tedarik anlaşması imzaladı.

Hindistan’a 17-18 Ocak tarihlerinde resmi bir ziyaret gerçekleştiren Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev Hindistan Cumhurbaşkanı Narendra Modi ile bir araya geldi. Görüşmeler çerçevesinde iki ülke arasında uzun dönemli uranyum tedariği anlaşması imzalandı. Halihazırda 2014 yılında iki ülke arasında imzalanan anlaşma ile Özbekistan yıllık 500 tona kadar uranyumun Hindistan’a satışını gerçekleştiriyordu. Ayrıca Özbekistan dünyada uranyum rezervleri sıralamasında en üst sıralarda bulunuyor. Ülke, uranyum üretiminde ise dünyada 7. sırada yer alıyor.

Hindistan, ülkesindeki elektrik reaktörleri için stratejik uranyum rezervleri oluşturmayı hedefliyor. İhtiyaç duyduğu uranyumun büyük çoğunluğunu Rusya, Kazakistan ve Kanada’dan sağlayan Hindistan, Namibya ve Moğolistan ile de uranyum tedarik anlaşması imzalamıştı. 

Hindistan’da toplam 22 nükleer reaktör elektrik üretiyor. Bunlardan 2.400 MW kapasiteli sekiz tanesi ülke içinde üretilen uranyumu kullanırken, 4.380 MW kapasiteli 14 reaktör ithal uranyum kullanıyor. 

 
Önceki ve Sonraki Haberler