1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Özbekistan'ın ilk nükleer santralinin temeli atıldı

Özbekistan'ın ilk nükleer santralinin temeli atıldı

Enerji Günlüğü - Özbekistan’ın da ilk nükleer santralini kuracak olan Rus Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom, santralin inşa çalışmalarına başladı.Türkiye’nin...

Özbekistan'ın ilk nükleer santralinin temeli atıldı

Enerji Günlüğü - Özbekistan’ın da ilk nükleer santralini kuracak olan Rus Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom, santralin inşa çalışmalarına başladı.

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali (NGS) Akkuyu NGS’yi kuran Rus Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom, Özbekistan’ın da ilk nükleer santralini kuruyor. Özbekistan’ın ilk nükleer santralinin temeli düzenlenen resmi bir tören ile atıldı. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve ülkeye resmi ziyarette bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de başkent Taşkent’ten video konferans ile törene katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından iki ülkenin liderleri sembolik bir düğmeye basarak projeyi başlattı. Böylece saha belirleme çalışmaları için; fizibilite araştırmalarına göre sismolojik, jeolojik, ekolojik ve ekonomik açıdan öncelikli olarak seçilen sahalardan toprakları örneklemek için sondaj işlemleri başlatıldı. Proje, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından belirlenen güvenlik standartlarına tamamen uygun olan iki adet 3+ nesil VVER-1200 güç ünitesinin inşasını öngörüyor.

EKONOMİK KALKINMAYI VE YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRACAK

Özbekistan Başbakan Yardımcısı Alişer Sultanov, “Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev'in kararıyla başlatılan nükleer enerji sektörünün yaratılması ve geliştirilmesi, ülkenin enerji endüstrisi tarihinde yeni bir dönüm noktasıdır ve istikrarlı ekonomik kalkınmayı ve nüfusun yaşam kalitesini artırmayı teşvik etmektedir” dedi.

Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhaçev ise; “Özbekistan ile Rusya arasındaki nükleer alanda işbirliği yarım yüzyıldan uzun bir zamandır sürmektedir. Özbekistan'ın ilk NGS’nin inşası için Rus teknolojilerini seçmesinden gurur duyuyoruz. Rosatom burada, tüm uluslararası güvenlik gereksinimlerini karşılayan, 3+ ile en ileri nesil olan 2 adet VVER-1200 güç ünitesine sahip nükleer enerji santralini kuracak” diye konuştu.

İŞBİRLİĞİ ANLAŞMALARI DA İMZALANDI

Etkinlik çerçevesinde Rosatom, Özbekistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi ve Özatom, arasında nükleer enerji sektöründe, personel eğitimi alanında işbirliği yapılmasına ilişkin bir protokol imzalandı. Anlaşma, Moskova Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi'nin (MEPhI) Taşkent şubesinin faaliyetlerinin organizasyonunda işbirliğini de öngörüyor.

Ayrıca, Özatom ve Rosatom Başkanları Zhurabek Mirzamakhmudov ve Alexey Likhachev arasında imzalanan protokol ise, Özbekistan'da nükleer enerjiyi teşvik etmek ve kamuoyunu modern nükleer enerji teknolojileri hakkında bilgilendirmek, ulusal medya temsilcilerini eğitmek, ortak konferanslar düzenlemek ile sosyal ve eğitim projeleri uygulamak için ikili işbirliğinin temelini oluşturacak.

Önceki ve Sonraki Haberler