1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Özdemir: Enerji sektörü 5 yıllık stres testinde!

Özdemir: Enerji sektörü 5 yıllık stres testinde!

Enerji Günlüğü - Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Başkanı Nihat Özdemir, gelecek beş yılın “enerji sektörü için bir stres testi”...

Özdemir: Enerji sektörü 5 yıllık stres testinde!

Enerji Günlüğü - Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Başkanı Nihat Özdemir, gelecek beş yılın “enerji sektörü için bir stres testi” niteliği taşıdığını söyledi. 

ELDER Başkanı Nihat Özdemir, Derneğin Trabzon’da düzenlediği 9. Sektör Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın enerjiyi bilen bir isim olmasının sektör için büyük bir şans olduğunu belirtti. Enerji bürokrasisindeki yeni atanan isimlerin de sektör tarafından yakından tanındığını vurgulayan Nihat Özdemir, bu ekibin sektörün gelişimine katkıda bulunacağına inandığını ifade etti.  

Son 10 yılda dünyada, Türkiye’de ve özellikle enerji sektöründe çok büyük değişiklikler yaşandığını kaydeden Özdemir, “Petrol 140 dolar ile zirve yapmışken son bir yıl içinde neredeyse 30 doların altına inmiş bulunuyor. Sadece ekonomiyi değil, uluslararası ilişkileri de temelden etkileyen bir değişim yaşadık. Bu dönemde dünya tarihinin en büyük krizine tanıklık ettik. ABD’de başlayan kriz tüm donyayı sarstı. AB’de finansal kriz olmaktan çıkıp siyasal krize, AB’nin varlık sorununa dönüştü. En büyük siyasal krizler ise Arap dünyasında yaşandı. Enerjinin konuşulacağı öylesi bir toplantıda bu içerik biraz garipsenebilir. Ancak günümüzde siyasi ve ekonomik olaylara yön veren ana faktör, enerjidir” dedi. 

TÜRKİYE BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK

Terörün bitesinin ülke insanına sağlayacağı faydaları gördüğünü belirten Özdemir, uzun dönem ortalaması olarak yüzde 5’ler düzeyinde büyüyen Türkiye’nin başarısının birçok uluslararası örgütün tahminlerini de etkilediğini belirten Özdemir “Örneğin OECD tahminlerine göre önümüzdeki dönemde de Türkiye’nin ortalama büyümesiyle en hızlı büyüyen ekonomilerden birisi olacaktır” dedi. 

10 YILDA ELEKTRİKTE 2.5 KATI BÜYÜME 

Türkiye’nin elektrikteki kurulu gücünün son 10 yılda neredeyse 2.5 katına çıkarak Nisan 2016 itibariyle 74 bin MW’ye ulaştığına işaret eden Nihat Özdemir, “Bu büyümede yatırım ortamının iyiliği kadar başta EPDK olmak üzere kamu kurumlarının yarattığı güven ortamı da belirleyici olmuştur. Bu resim hiç birimiz için yabancı değil. Türkiye kamunun desteği ve yol göstericiliği, özel sektörün dinamizmiyle özellikle 2009 sonrasında büyük bir atılım ve dönüşüm gerçekleştirmiştir” dedi. 

Türkiye’nin elektrik alanında son 10 yılda elde ettiği başarıyı ve kat edilen mesafeyi “bir maraton koşusunun ilk kilometreleri” olarak görmek gerektiğini ifade eden Nihat Özdemir, “Önümüzdeki beş yıl enerji sektörü için stres testi niteliğindedir. Serbest piyasa elektrik fiyatlarımız 9 cent’ten 4.5 cent’e inmiştir. Bu rakamlar bazı öngörülerin şaşmasına yol açmıştır. ELDER bir sivil toplum kuruluşudur ama yönetim kurulundaki isimler, elektrik sektörünün temel oyuncularıdır. Üretimden dağıtım ve satışa sektörün tüm faaliyetlerinde yatırımları olan bu isimler olarak, elektrik fiyatlarıyla ilgili bu gelişmelerden en fazla biz etkileniyoruz” diye konuştu. 

VATANDAŞA DAHA İYİ HİZMET! 

Nihat Özdemir, 2016-2020 döneminin dağıtımın tamamen özel sektör tarafından yürütüleceği ilk dönem olacağını kaydederek şunları söyledi: “Özelleştirmeler sonrasında elektrik dağıtımı kamu dönemine göre çok daha kaliteli ve uygun maliyetlerle yürütülüyor. Özelleştirmeler sadece devlet hazinesine 13 milyar dolarlık katkı sağlamakla kalmamış, şebekeye daha fazla yatırım vatandaşa daha iyi hizmet ve çalışanlara daha iyi koşullar sunmaktadır.”

YILLIK YATIRIM TUTARI 6 KATTAN FAZLA

Elektrik dağıtım şirketlerinin ortalama yaşının 20 yıl ve üzerinde olduğun kaydeden Nihat Özdemir şu ifadeleri kullandı: 

“Özelleştirmelerle birlikte özel sektörün ilk önceliği yatırımlarda artışlara gtimek olmuştur. Gerek kesintileri azaltmak gerek teknik kalitesini artırmak gerekse kayıpları azaltmak için bir zorunluluktur. Yıllık 550 milyon TL olan yatırım bütçeleri 2016 itibariyle yıllık 3.7 milyar TL’ye çıkarılmıştır. Bu artış neredeyse 7 katı bulmaktadır. Enflasyon etkisinden arındırılınca yatırım bütçeleri kamu dönemine göre neredeyse üç kattan fazla artmıştır. Özelleştirmeler sonrasında dağıtım şirketlerinin yatırım yapmadığı şeklindeki yaygın söylemin yatırım gerçekleşmeleri açısından herhangi bir karşılığı yoktur. Bu yatırımlarda EPDK’nın kararlılığı ve desteği de önemli katkı sunmuştur.” 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü / TRABZON 

Önceki ve Sonraki Haberler