1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Özdemir: Yargıtay`ın kayıp-kaçak kararı kaos yarattı

Özdemir: Yargıtay`ın kayıp-kaçak kararı kaos yarattı

Enerji Günlüğü - ELDER Başkanı Nihat Özdemir, Yargıtay'ın kayıp ve kaçak bedellerinin ödenmesiyle ilgili kararının kaosa yol açtığını söyledi.Antalya...

Özdemir: Yargıtay`ın kayıp-kaçak kararı kaos yarattı

Enerji Günlüğü - ELDER Başkanı Nihat Özdemir, Yargıtay'ın kayıp ve kaçak bedellerinin ödenmesiyle ilgili kararının kaosa yol açtığını söyledi.

Antalya Belek'te TEDAŞ Genel Müdürlüğü'nce düzenlenen 3'üncü Uluslararası İş Güvenliği Sempozyumu'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan ELDER Başkanı ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Yargıtay'ın kayıp ve kaçak bedellerinin ödenmesiyle ilgili kararının kaosa yol açtığını söyledi.

Bu kararın tüm kamuoyunda, tüketici derneklerinde, dağıtım şirketlerinde, devlette, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda çok büyük sorunlar yarattığını belirten Özdemir, "Tabi hukuka saygımız var. Fakat bu kararları alanların da kararların Türkiye'de nelere neden olacağını iyi hesaplamaları gerekmekteydi. Ama netice olarak Yargıtay gibi hukukun en üst mertebesindeki bir kurulun vermiş olduğu karara hepimizin saygı duyması gerekir" dedi.

BAKANLIK YASA ÇIKARARAK BU KAOSA SON VERMELİ

Özdemir, şu anda bir kaos ortamı yaşanmakta olduğunu ve ne olacağının da bilinmediğini ifade ederek, sorunun çözümü olarak bakanlığı işaret etti. Özdemir, “Netice olarak bu konunun sahibi enerji bakanlığımızdır. Gerekli tedbirleri almaktadır. Eğer bunun için bir yasa gerekliyse, çalışmaları yapılıyor. Enerji bakanlığımızın bu yasayı TBMM'den çıkararak, kaos ortamına son vermesi gerekmektedir" dedi.

DAĞITICI ŞİRKETLER DE HOŞNUT DEĞİL

Bu ortamdan en çok rahatsız olanın dağıtıcı şirketler olduğunu ve bu paraların kendilerinde kalmadığını vurgulayan Özdemir, "Biz görevli bir şirketiz. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti devleti ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu bize bu görevi vermiş. Dolayısıyla biz bu paraları toplamaktayız. Ve her ayın 15'inde topladığımız kayıp ve kaçakla ilgili paraları ilgili yerlere yollamaktayız. Hiçbiri kasamızda kalmamıştır" dedi.

KAYIP KAÇAK ORANI DÜŞÜYOR

Özdemir, elektrik dağıtım şirketleri özelleştirilmeden önce Türkiye'de kayıp ve kaçak oranlarının yüzde 17'nin üzerinde olduğunu ama 2014 itibarıyla bu oranın yüzde 13'e düştüğünü söyledi.Özdemir, “Yani yüzde 4 iyileşme oldu. Ortalama üç yıl gibi bir zamanda yüzde 4 gibi Türkiye genelinde bir iyileşme yapıldı" dedi.

Kayıp ve kaçak oranında Türkiye'deki 21 elektrik dağıtım bölgesinden Dicle, Van gölü bölgesi ile EDAŞ bölgesinde sorun olduğunu ve önümüzdeki birkaç yıl içinde çözümlenebileceğini söyledi. Bu üç bölge dışında kalan 18 bölgenin kayıp ve kaçak ortalamasının yüzde 10'un altında olduğunu, bunun da AB ortalamasına yakın olduğunu ifade etti.

ŞEBEKE KAYIPLARI DA ETKİLİ

Elektriğin bir kısmının kaçak kullanımdan değil, şebekenin özelliğinden kaybedildiğine de dikkat çeken Özdemir, “Şebekenin özelliğinden dolayı kaybedilen enerjinin oranı ontalama yüzde 5 civarında. Kaçak kullanım oranında yüzde 1, hatta yüzde 1'in altına düşen bölgelerimiz var. Ama teknik olarak kayıp oranını yüzde 5'in altına düşürmek Türkiye'de de dünyada da mümkün değil. Dünyada teknik kayıp oranı yüzde 5 civarında" dedi.

YÜKSEK FATURALARIN NEDENİ SOĞUK HAVA

Kesinti ve fatura gecikmelerinin nedeninin soğuk havalar olduğunu söyleyen Özdemir, Aralık ve ocak aylarında ağır kış şartlarından dolayı Trakya'da, İstanbul'da, Antalya'da, İzmir'de yüksek yağışlardan ve rüzgardan dolayı okumaların geciktiğini, bazı faturaların yeni yıla kaydığını ifade etti. Okumanın bir sonraki aya kalmasından dolayı yaşanan yüksek faturalarla ilgili ödeme güçlüğü çeken abonelere ödeme kolaylığı sunduklarını da söyleyen Özdemir, hiçbir faiz almadan tüketicilere üç taksit imkanı sunduklarını belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler