1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Özdemir: Yenilenebilirin elektrik üretimindeki payı hızla arttı

Özdemir: Yenilenebilirin elektrik üretimindeki payı hızla arttı

Enerji Günlüğü - ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, son 5 yılda elektrik sektörünün yaşadığı en büyük yapısal dönüşümün yenilenebilir...

Özdemir: Yenilenebilirin elektrik üretimindeki payı hızla arttı

Enerji Günlüğü - ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, son 5 yılda elektrik sektörünün yaşadığı en büyük yapısal dönüşümün yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimdeki paylarının tahmin edilenin de üzerinde bir hızla artması olduğunu söyledi.

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı  Nihat Özdemir ELDER’in 8. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin elektrik piyasasında yaşanan kamunun rolünün azalması ve özel sektör yatırımlarının sürmesi dönüşümlerini eşzamanlı olarak yaşadığına dikkat çekerek, son 5 yılda elektrik sektörünün yaşadığı en büyük yapısal dönüşümün yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimdeki paylarının tahmin edilenin de üzerinde bir hızla artması olduğunu kaydetti.  

Özdemir, "Yenilenebilir kaynakların artan payı piyasanın işleyişini ve tüketiciler başta olmak üzere paydaşların rollerini de derinden etkiliyor. Talep tarafı katılımı, esneklik, kapasite piyasaları gibi kavramlar öne çıkıyor. Dağıtım şirketlerinin rolü bu yeni piyasada daha önemli hale geliyor. Dünün elektrik sektörü kamu odaklı ve kamu kaynaklıydı. Bugünün elektrik sektörü ise tüketici odaklı ve özel sektör kaynaklıdır. " dedi.

YEKA İHALELERİ HAYATİ ÖNEMDE

Bugünlerde tamamlanması beklenen YEKA ihalelerinin de ülkemizin güneş potansiyelinden yararlanmada hayati önemde bir adım olarak gördüğünü belirten Özdemir, bu ihalelerin kurgusunun sadece enerjide dışa bağımlılığı azaltıcı olmakla kalmayacağını, önümüzdeki 50-100 yılda geçerli olacak bir teknolojinin yerli imkanlar ile üretilmesi ve geliştirilmesine de öncülük edeceğini ifade etti.

ÖZELLEŞTİRME ÇOK BAŞARILI, KAYIP KAÇAK ORANI DÜŞTÜ

Ülkemizde elektrik denilince kamuoyunda öne çıkan iki konunun özlelleştirmeler ve kayıp kaçak olduğuna dikkat çeken Özdemir, özelleştirmelerin çok başarılı olduğunu ve yatırımların arttığını, arz güvenliğinin sağlandığını, hizmet kalitesinin arttığını ve kayıp kaçak oranının düştüğünü ifade etti. Özdemir, "Kayıp kaçak rakamları düştü mü? Evet. Özelleştirme öncesi ülke genelinde ortalama %25’lerde  olan kayıp-kaçak oranları bugün %15’lerin altına inmiştir. Özellikle yüksek kaçak oranlarının olduğu bölgelerde hızlı iyileşmeler görülmektedir. Kayıp-kaçak oranının yüksek olduğu bölgeler çıkarıldığında Türkiye halen OECD ülkeleri ortalaması olan %8 kayıp kaçak oranını yakalamıştır. Önümüzdeki dönem dağıtım şirketlerinin kaçak enerji ile en yoğun mücadele ettikleri ve beklenen sonuçlara ulaştıkları bir dönem olacaktır. 2020 yılında Türkiye genelinde istenilen hedefler yakalanacaktır. " değerlendirmesinde bulundu.

TÜKETİCİ DAHA UCUZ ELEKTRİK KULLANIYOR

Tüm bu gelişmelerin sonucunda tüketicinin daha ucuz elektrik kullandığını iddia eden Özdemir, bunu da şu şekilde hesapladıklarını açıkladı: "1995 yılındaki elektrik fiyatlarını aldık. Mesken için, ticarethane için ve sanayi için. Bu bedelleri enflasyon ile güncelleyerek 2017 şubat ayına taşıdık. Baktık ki ortalama da elektrik fiyatları %22 daha ucuz. Bu oran sanayi de %33 kadar çıkarken meskenlerde %12. Aynı yöntemi 2000, 2005 ve 2010 yılları içinde yaptık. Baktık hepsine göre elektrik fiyatları reel bazda azalmış. Özelleştirmeler sonrası tüketici kamu dönemine göre daha ucuz elektrik kullanıyor."

TEKNOLOJİ YATIRIMLARINDA YENİ BİR DÖNEM BAŞLAYACAK

Gerek tedarik sürekliliğini gerek hizmet kalitesini gerekse müşteri memnuniyetini gerçek zamanlı ölçmenin ancak ileri teknoloji yatırımları ile mümkün olacağını ifade eden Özdemir, "Teknoloji kaçak enerji ile mücadele de önemli bir silahımızdır. Türkiye Akıllı Şebeke Yol Haritası çalışması ile 2018 itibariyle teknoloji yatırımlarında yeni bir dönem başlayacağını düşünüyoruz." dedi.

2023 ÖNEMLİ BİR TARİH

Özdemir 2023 yılının çok önemli bir tarih olduğuna dikkat çekerek, "Cumhuriyetimizin 100. yılında elektrik enerjimizin tamamına yakınını yerli ve yenilenebilir kaynaklardan üretmek, vatandaşlarımıza yeterli, kesintisiz, kaliteli ve makul bedelli elektrik tedarik etmek bu salonda bulunan herkes için bir temenni değil, yerine getirilmesi gereken bir görevdir. " değerlendirmesinde bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler