1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Özeke: Güneş enerjisinde taşlar yerine oturuyor

Özeke: Güneş enerjisinde taşlar yerine oturuyor

Enerji Günlüğü - Frost & Sullivan Türkiye enerji sektörü danışmanı Özge Özeke, güneş enerjisi sektöründe son iki yılda yeni üretim tesisi yatırımlarındaki...

Özeke: Güneş enerjisinde taşlar yerine oturuyor

Enerji Günlüğü - Frost & Sullivan Türkiye enerji sektörü danışmanı Özge Özeke, güneş enerjisi sektöründe son iki yılda yeni üretim tesisi yatırımlarındaki azalışın, sektörde daha sağlam yapılanmaların zeminini hazırladığını söyledi. 

Özge Özeke, fotovoltaik pazarında son iki yıldır süren gerileme nedeniyle yeni üretim tesisi yatırımlarında görülen hız kesmenin devam ettiğini belirtti. Üreticilerin yeni tesis kurmak konusunda planlarını ertelediğini ya da üretim hatlarının bazılarını devreden çıkardığını kaydeden Özeke, söz konusu yavaşlama nedeniyle pek çok şirketin yatırım planlarını doymuş olan pazarın dengeye gelmeye başlayacağı 2015’e ertelemesine yol açtığını vurguladı.

ARZ FAZLASI YAŞANIYOR

Sektörde hızla düşen fiyatların bazı büyük şirketleri oyunun dışına ittiğine işaret eden Özge Özeke, faaliyetteki şirketlerin ise daha yüksek verimliliğe sahip teknolojileri daha düşük maliyetle alma arayışı içine girdiklerini kaydetti. Rekabet koşullarının ağırlıklı olarak Çin olmak üzere hala Asya ülkeleri tarafından belirlendiğini anlatan Özeke, bundan dolayı pazarın daha zorlu şartlarla devam ettiği görüşünde. Bu durumun Avrupalı oyuncular açısından yeni pazar imkanlarının daralması anlamına geldiğini anlatan Özeke "Bununla birlikte Avrupa ülkelerinden özellikle Almanya, İtalya ve İspanya’da düşen geri alım garantili tarifelerin pazarın dinamiklerini baskı altına alması da göz önünde bulundurulması gereken önemli bir etken" dedi.

SATIN ALMA VE BİRLEŞMELER

Frost & Sullivan Türkiye enerji sektörü danışmanı Özge Özeke, hızla düşen fiyatlar ve arz-talep dengesizliğinin farklı kontratlar ve ortaklıkların ortaya çıkmasına yol açtığına işaret ediyor. Özeke'ye göre, bu dönemde önde gelen bazı şirketler teknolojilerini EPC (mühendislik, tedarik ve inşaat) veya EPCM (mühendislik, tedarik ve inşaat yönetimi) konusunda faaliyet gösteren şirketleri alma ya da ortaklığa gitme yoluyla artırma stratejisi izliyor.

SUUDİ ARABİSTAN HAREKETLİ

Özge Özeke, sektördeki yavaşlamaya rağmen, son dönemde bazı ciddi yeni projelerin de gündemde olduğunu ekliyor. Özeke, buna örnek gsöterdiği Suudi Arabistan merkezli Green Gulf’ın Kinetics ile 750 MW solar wafer tesisi ve Meyer Burger ile de 200 MW modül montaj tesisine ilişkin imzaladığı yeni tesis içerikli kontratları "ümit verici" olarak nitelendirdi. Özeke, bu tür kontratlara önümüzdeki iki sene içinde güneş enerjisi sektörünün henüz gelişmekte olduğu pazarlarda daha sıklıkla rastlanacağını düşünüyor.