1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Özel Rus şirketleri Gazprom’un ihracat tekelinin iptalini istiyor

Özel Rus şirketleri Gazprom’un ihracat tekelinin iptalini istiyor

Enerji Günlüğü - Rus özel sektör gaz şirketleri, Gazprom’un ihracat tekelinin iptali için Enerji Bakanlığı’na başvurdu.Rusya’nın en büyük özel...

Özel Rus şirketleri Gazprom’un ihracat tekelinin iptalini istiyor

Enerji Günlüğü - Rus özel sektör gaz şirketleri, Gazprom’un ihracat tekelinin iptali için Enerji Bakanlığı’na başvurdu.
Rusya’nın en büyük özel gaz üreticisi Novatek, Yamal yarımadasındaki sahadan çıkardığı sıvılaştırılmış doğalgazı yurtdışına bağımsız olarak ihraç etmek istiyor. Şirket, Gazprom’un ihracat tekelinin iptali için Enerji Bakanlığı’na başvurdu.
“Rusya’nın Gazı 2012” zirvesinde konuşan Enerji Bakanı Aleksandır Novak, Novatek’in başvurusunu incelemeye aldıklarını resmen duyurdu. Novak, bakanlığın bu konudaki tutumunu yılsonuna kadar netleştireceğini kaydetti. Rus Bakan, sıvılaştırılmış doğalgaz konusunda böyle bir alternatifin mümkün olduğunu, ancak bunun için somut formüllerin netleştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Şu ana kadar gaz ihracatının üzerindeki tekelin kaldırılması bürokratlarca gündeme getirmemişti. Rusya’nın saygın gazetelerinden Komersant’ın ulaştığı verilere göre Enerji Bakanlığı bu konuda hükümetten bağımsız hareket ediyor. Gazete, eğer Novatek’in önerisi hükümetten destek görmezse Novatek’in, Gazprom’un ihracat birimi olan Gazprom Eksport ile 2010 yılında imzalanmış olduğu anlaşma üzerinden hareket edeceğini bildiriyor.

Önceki ve Sonraki Haberler