1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Özel sektör madenler yüzünden bozulan ormanları yenileyebilecek

Özel sektör madenler yüzünden bozulan ormanları yenileyebilecek

Orman Kanunu’nda yapılan değişiklikle, madencilik faaliyeti nedeniyle bozulan orman alanlarının rehabilitasyonunu, özel sektör de yapabilecek.

Özel sektör madenler yüzünden bozulan ormanları yenileyebilecek

Enerji Günlüğü - Orman Kanunu’nda yapılan değişiklikle, madencilik faaliyeti nedeniyle bozulan orman alanlarının rehabilitasyonunu, özel sektör de yapabilecek. 

7442 sayılı ve 23 Mart 2023 tarihli Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Değişiklik Kanunu uyarınca gerçek kişi veya şirketler de madencilik faaliyetleri nedeniyle bozulan orman alanlarını rehabilite edebilecekler. 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 16’ncı maddesinin değiştirilen dördüncü fıkrası, bu konuda daha önce sadece belediyelere izin veriyordu. 

Yeni düzenleme konuyu aşağıdaki hükme bağladı. 

“Madencilik faaliyetlerinin sona ermesi neticesinde idareye teslim edilen veya terk edilen doğal yapısı bozulmuş orman alanları rehabilite edilir. Rehabilite maksadı ile bu alanların orman yetiştirilmek üzere inşaat, yıkıntı ve hafriyat atıkları ile doldurularak ağaçlandırmaya hazır hale getirilmesi için büyükşehir mücavir alanlarında büyükşehir belediyelerine, diğer yerlerde ise il ve ilçe belediyelerine bedeli karşılığında izin verilebilir veya Bakanlıkça uygun görülmesi halinde ihale mevzuatına göre gerçek ve tüzel kişilere yaptırılabilir”.

Aynı maddenin birinci fıkrasında yapılan değişiklikle de Tarım ve Orman Bakanlığının madencilik faaliyetiyle ilgili izin verme yetkisi yeniden tarif edildi. Buna göre “verimli orman alanları” da madencilik faaliyeti için Tarım ve Orman Bakanlığından izin alınmasını gerektiren alanlar arasında sayıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler