1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Öztürk: Enerji Kimlik Belgesine sahip binalar artıyor

Öztürk: Enerji Kimlik Belgesine sahip binalar artıyor

Enerji Günlüğü – Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, EKB’ye sahip binaların giderek arttığını ve vatandaşın...

Öztürk: Enerji Kimlik Belgesine sahip binalar artıyor

Enerji Günlüğü – Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, EKB’ye sahip binaların giderek arttığını ve vatandaşın bina satın alırken ya da kiralarken belgeyi sorması gerektiğini söyledi.

Binaların sahip olduğu Enerji Kimlik Belgesi (EKB) ile ilgili açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, enerjiyi verimli kullanan ve çevreye zararı azaltan bina sayısının arttığını EKB’ye sahip bina sayısının 723 bin 184’e ulaştığını ifade etti.

Ülke genelindeki tüm binaların EKB’ye sahip olması için gerekli çalışmaların devam ettiğini dile getiren Öztürk, vatandaşın satın alma ve kiralama sırasında bu belgeyi sorması gerektiğini ifade etti. Konuyla ilgili rakamlara da değinen Öztürk konuşmasına şöyle devam etti; “723 bin 184 binanın 2 bin 998’i A sınıfı, 237 bin 53’ü B sınıfı, 470 bin 117’si C sınıfı, 9 bin 643’ü D sınıfı, bin 987’si E sınıfı, 675’i F sınıfı ve 711’i G sınıfı EKB’ye sahip. İstanbul 139 bin 969 bina sayısı ile ülkemizde en çok Enerji Kimlik Belgesine sahip il olurken onu sırasıyla 69 bin 461 ile Ankara, 58 bin 870 bina sayısı ile İzmir, 31 Bin 625 ile Antalya ve 31 bin 225 adet ile Bursa takip etti.”

2018 SONUNA KADAR HEDEF 800 BİNA

Bu yılın sonuna kadar en az 800 bin binanın EKB’ye sahip olmasını hedeflediklerini söyleyen Öztürk, bunların en az 780 bininin A, D veya C sınıfı olması, en az 30 bin binada ise yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasının en temel hedefleri olduğunu sözlerine ekledi. “Enerji Kimlik Belgesi ve enerji verimliliğine yönelik bütün faaliyetlerin Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında gerçekleştiriliyor” diyen Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü; “Binaya enerji verimliliği uygulaması yapan kuruluş ile bina yönetimi/sahibi tarafından imzalanacak sözleşme ile mevcut binalarda yapılacak ısı yalıtım uygulamasının standartlara ve mevzuatlara uygun olmasının sağlanması ve yapılacak uygulama ile birlikte hem uygulamanın kontrolü hem de enerji kimlik belgesinin alınması ve uygulamanın doğruluğunun tespit edilmesine yönelik değişiklik 28 Nisan 2017 tarihinde yapılmış olup, mevcut binalarda gerçekleştirilecek ısı yalıtımı faaliyetinden önce uygulayıcı firma ile bina sahibi veya sahibi adına hareket etmeye yetkili kişi arasında Isı Yalıtımı Uygulaması Hizmet Sözleşmesi imzalanması zorunlu hale getirildi.”

TÜM BİNALARIN ENERJİ KİMLİK BELGESİ ALMASI ZORUNLU

EKB uygulamasının Türkiye’de bulunan bütün binaların alması zorunlu olan bir belge olduğunu belirten Öztürk, açıklamasına şöyle devam etti: “1 Ocak 2011 tarihinden önce yapı ruhsatı alan binaların 1 Ocak 2020 tarihine kadar EKB almasının gerektiğini aksi taktirde bu binaların alım-satım veya kiralama işlemlerinin yapılmayacağını söyledi. Öztürk ayrıca, 1 Ocak 2011 tarihinde sonra yapı ruhsatı alan binaların ise yapı kullanım izin belgesi alım aşamasında EKB’yi sunmasının gerekli olduğunu belirtti.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NEDİR?

 “Enerji kimlik belgesi”, sürdürülebilirlik için yeşil binalarda enerji türlerinin, etkin ve verimli kullanılmasını kapsayan, fazla enerji kullanımının önüne geçmeyi hedefleyen, bunun dışında ise çevreye zarar verecek faktörleri en aza indirmek için yapılan danışmanlık ve denetim sonucunda verilen belge türüdür. Enerji kullanımı ile birlikte yapının enerji tüketim sınıfı belirlenerek binaya bir enerji kimlik belgesi - (EKB) verilir. Enerji kimlik belgesi, enerjiyi verimli kullanan ile kullanmayan binalar arasındaki farkı oluşturup binaların değerinin belirlenmesini sağlıyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler