1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Öztürk: İklim değişikliğinde sürece katkı sağlamada kararlıyız

Öztürk: İklim değişikliğinde sürece katkı sağlamada kararlıyız

Enerji Günlüğü - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Türkiye'nin şeffaf, kapsayıcı, adil ve eşitlikçi yeni iklim...

Öztürk: İklim değişikliğinde sürece katkı sağlamada kararlıyız

Enerji Günlüğü - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Türkiye'nin şeffaf, kapsayıcı, adil ve eşitlikçi yeni iklim değişikliği anlaşmalarına katkı sağlamaya kararlı olduğunu söyledi.

İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu toplantısına başkanlık eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, 2020 sonrasına ilişkin yeni anlaşmaların şeffaf, kapsayıcı, adil ve eşitlikçi olması halinde ülkemiz kendi kabiliyetleri doğrultusunda sürece katkı sağlamaya kararlı olduğunu söyledi.

Öztürk, "Yeni iklim sürecinde ülkemizin iyi bir şekilde konumlanması ve menfaatlerinin korunması hayati önem arz etmektedir. Bu sürecin en iyi şekilde yürütülmesinde, iklim değişikliği konusunda koordinatör kurum olan bakanlığımızın yanı sıra tüm kurumlarımızın mesuliyeti bulunmaktadır. 2020 sonrasına ilişkin yeni anlaşmaların şeffaf, kapsayıcı, adil ve eşitlikçi olması halinde ülkemiz kendi kabiliyetleri doğrultusunda sürece katkı sağlamaya kararlıdır. Bu sürecin, kamu, özel sektör kuruluşları, akademik çevreler ve sivil toplum kuruluşlarıyla eşgüdümlü ve uyumlu yürütülmesini amaçlıyoruz." ifadesini kullandı.

TÜRKİYE BİRKAÇ GÜNE SICAK HAVA DALGASININ ETKİSİNE GİRECEK

Aşırı sıcakların, iklim değişikliğinde yeni bir kirletici olarak ortaya çıktığına dikkati çeken Müsteşar Öztürk, Türkiye'nin de birkaç gün içinde sıcak hava dalgasının etkisine gireceğini belirtti.

İklim değişikliğinin geri dönülemez sonuçlarını önlemek için ülkeler arası işbirliğinin önemine değinen Müsteşar Öztürk, 2015'in, iklim değişikliğiyle küresel mücadele bakımından kritik önemi bulunduğunu, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi çatısı altındaki ülkelerin, Kyoto Protokolü'nün yerine yeni bir iklim anlaşmasını kabul etmenin eşiğine geldiğini aktardı.

Müsteşar Öztürk, bu yılın sonunda Paris'te düzenlenecek BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 21. Taraflar Konferansı'nda, 2020 sonrasında yürürlüğe girecek yeni anlaşma metninin tamamlanmasının planlandığını dile getirdi.

YENİ ANLAŞMA TÜM TARAF ÜLKELERDEN KATKI BEKLİYOR

Müsteşar Mustafa Öztürk, "Yeni iklim anlaşmasını Kyoto Protokolü'nden ayıran en temel özellik, sadece belli ülkelerden değil tüm taraf ülkelerden katkı beklenmesidir. Yani sera gazı salınımını azaltmasıdır" diye konuştu.

YENİ KÜRESEL İKLİM ANLAŞMASINA HAZIRLIK TOPLANTISI BUGÜN

Önceki ve Sonraki Haberler