1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Öztürkmen: Tarlasını uygun sulayan ödüllendirilsin

Öztürkmen: Tarlasını uygun sulayan ödüllendirilsin

Enerji Günlüğü - Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, enerji, su ve toprak kaybını önlemek için uygun...

Öztürkmen: Tarlasını uygun sulayan ödüllendirilsin

Enerji Günlüğü - Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, enerji, su ve toprak kaybını önlemek için uygun tarımsal sulama yapan çiftçilerin ödüllendirilmesini önerdi.

Bedeli ödenmeden kullanılan elektrik ile yeraltından çekilip tarlalara gereğinden fazla akıtılan sular, verimli toprakları da önüne katarak Suriye’ye akıyor. Dicle Elektrik tarafından daha önce israfa dikkat çekmek için gündeme getirilen konuyla ilgili konuşan Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, enerji, su ve toprak kaybına neden olan bu durumun önüne geçecek uygun tarımsal sulama yapan çiftçilerin ödüllendirilmesini önerdi. Bu öneriye hayli sıcak bakan Dicle Elektrik yetkilileri ise bu konuda katkıda bulunmaya hazır olduklarını açıkladılar.

SANİYEDE 40-45 M3 SU BOŞA AKIYOR

Konuyla ilgili konuşan Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, yetersiz su kaynakları yüzünden Harran Ovası’nın sadece 3’te ikisinin sulanabildiğini açıkladı. Sulama sezonunda kayıt dışı elektrik kullanılarak yapılan vahşi sulamanın zararlarından söz eden Öztürkmen, ‘’Yeraltından gereğinden fazla çekilen su ve tahliye kanallarından akan suyun oluşturduğu dere vasıtası ile saniyede 40-45 metreküp su, önüne verimli toprakları da katarak boş yere Suriye’ye akıyor. Sadece bu su ile 97 bin hektarlık Suruç Ovası'nın yarısını sulayabiliriz. Gelecekte ön görülen mevsim değişikliklerini de dikkate alarak toprak ve suyun kıymetini iyi bilmemiz lazım. Kötü sulama nedeniyle bölgedeki toprak yapısında bozulmalar meydana geliyor. Su kaybı kadar toprak kaybı da önemli. Acilen bunun önlenmesi gerekir. Bunun için de daha uygun sulama teknikleri ile sulama yapan çiftçiler desteklemeden daha fazla pay verilerek ödüllendirilmelidirler.’’ dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler