1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Öztürkmen: TR’nin ihtiyacı dengeli enerji portföyü

Öztürkmen: TR’nin ihtiyacı dengeli enerji portföyü

Enerji Günlüğü - OMV Samsun Elektrik Genel Müdürü Korkut Öztürkmen, dengeli bir enerji portföyünün Türkiye’nin öncelikleri arasında olduğunu belirterek...

Öztürkmen: TR’nin ihtiyacı dengeli enerji portföyü

Enerji Günlüğü - OMV Samsun Elektrik Genel Müdürü Korkut Öztürkmen, dengeli bir enerji portföyünün Türkiye’nin öncelikleri arasında olduğunu belirterek “Doğalgaz ve gaz santralleri gelecekte de bu güvenceyi sağlayan en önemli kaynak olmaya devam edecek” dedi.

Korkut Öztürkmen, enerji sektörünün en büyük oyuncularını bir araya getiren ICCI Powered by POWER-GEN – 24. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kapsamında düzenlenen “Doğal Gaz Santrallerinin Gelecekteki Rolü” konulu oturuma başkanlık etti. 

Oturumun açılışında bir değerlendirme yapan Öztürkmen “Halen dünyadaki enerji üretiminin yüzde 21’i doğal gazdan sağlanıyor. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki OECD Avrupa bölgesindeki doğal gaz tüketimi, 2040 yılına kadar ortalama yüzde 1,3 oranında büyüyecek. Elektrik sektörü bu büyümenin yarısından fazlasını oluşturacak. 2020'den 2040'a kadar enerji üretimi için doğal gaz kullanımında yılda ortalama yüzde 3,6 artış olması öngörülüyor, ki bu oran tüm diğer enerji kaynaklarınkinden daha yüksek” dedi.

BÖLGESEL ENERJİ MERKEZİ TÜRKİYE

Türkiye cephesinden bakıldığında ise sistemin işlemesi, enerji arz güvenliği ve sürdürülebilirlik açılarından doğalgaz santrallerinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Samsun Elektrik Genel Müdürü Öztürkmen, son 10 yılda Türkiye’nin elektrik ihtiyacının ikiye katlandığını ve bu ihtiyacın karşılanmasında doğal gaz santrallerinin hatırı sayılır bir paya sahip olduğunu söyledi.

Türkiye’de 288 doğalgaz santrali bulunduğunu kaydeden Öztürkmen, Geçen yıl Türkiye’nin elektriğinin yüzde 38’i bu santrallerde üretildi” dedi. Öztürkmen şöyle konuştu: 

“Yeni nesil doğal gaz santralleri, hızlı devreye alma ve operasyonel esneklikleri dolayısıyla Türkiye enerji arzının sigortası durumunda. Bu santraller Türkiye'nin bölgesel bir enerji merkezi olma hedefine ulaşmasında ve Türkiye’de sürdürülebilir bir enerji politikasının tesis edilmesinde belirleyici bir role sahip olacak. Sektörün bir temsilcisi olarak inanıyorum ki, dengeli bir enerji portföyüne sahip olmak ülke olarak önceliklerimiz arasında yer almaya; doğal gaz ve doğal gaz santralleri de bu güvenceyi sağlayan en önemli kaynak olmaya devam edecek.” 

Önceki ve Sonraki Haberler