1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Pakistan İran’dan doğalgaz boru hattı için ek süre istiyor

Pakistan İran’dan doğalgaz boru hattı için ek süre istiyor

Enerji Günlüğü – Pakistan heyeti İran-Pakistan doğalgaz boru hattı projesinin tamamlanması için ek süre ve proje gecikmelerinde uygulanacak yaptırımlarda...

Pakistan İran’dan doğalgaz boru hattı için ek süre istiyor

Enerji Günlüğü – Pakistan heyeti İran-Pakistan doğalgaz boru hattı projesinin tamamlanması için ek süre ve proje gecikmelerinde uygulanacak yaptırımlarda hafifletme talepleri için İranlı yetkililerle görüşmelere başladı.

Pazar günü Tahran’a gelerek dün görüşmelere başlayanPakistan heyeti İran-Pakistan doğalgaz boru hattının tamamlanma süresini uzatmak ve projede gecikme halinde uygulanacak cezayı hafifletmek için İran’ı ikna etmeye çalışacak.

İran ile Pakistan arasında imzalanan Gaz Alım SatımAnlaşması’na (GSPA) göre İran’dan Pakistan’a ilk gaz akışı 31 Aralık 2014 tarihine kadar başlayacak. Ayrıca her iki ülke boru hattının kendi ülke topraklarında kalan bölümlerini bitirmekle sorumlu. İran kendi topraklarında boru hattının 900 km’sini tamamladı ve Pakistan ayağındaki 700 km’lik kısmın tamamlanmasını bekliyor.

Projede gecikme halinde geciken tarafa bir günlük gaz bedeli olan yaklaşık 3 milyon dolar ceza uygulanabilecek. Ayrıca anlaşmanın herhangi bir şekilde ihlali halinde,milyarlarca dolar ceza talep edilebilecek. Bu da projeyi tamamlamakta zorlanan Pakistan için oldukça ağır bir yük anlamına geliyor.

Öte yandan ABD boru hattı projesine devam etmesi halinde Pakistan’a ekonomik yaptırımlar uygulamakla tehdit ediyor.

Geçen yılın sonunda Pakistan Petrol Bakanı Şahid Hakan Abbasi, İran-Pakistan (IP) doğalgaz boru hattı projesinin tamamlanmasının İslamabad'ın ekonomik kalkınma planlarının en önemli önceliklerinden biri olduğunu söylemişti.

PAKİSTAN İRAN İLE BORU HATTI PROJESİNDE KARARLI

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler