1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Pakistan İran’la ortak doğalgaz boru hattı projesini askıya aldı

Pakistan İran’la ortak doğalgaz boru hattı projesini askıya aldı

Pakistan, ABD yaptırımlarından çekinen Pakistan, İran ile yürüttüğü doğalgaz boru hattı projesini askıya aldı.

Pakistan İran’la ortak doğalgaz boru hattı projesini askıya aldı

Enerji Günlüğü - Pakistan, ABD yaptırımlarından çekinen Pakistan, İran ile yürüttüğü doğalgaz boru hattı projesini askıya aldı.

Pakistan İslam Cumhuriyeti, Gaz Satış ve Satınalma Anlaşması (Gas Sales and Purchase Agreement-GSPA) kapsamında İran İslam Cumhuriyeti ile ortaklaşa yürüttüğü doğalgaz boru hattı projesini tek taraflı olarak askıya aldı. 

Ağır ekonomik sorunlar yaşayan ve ekonomik krizinin yansıması olarak günde 12 saate varan düzenli elektrik kesintileriyle karşı karşıya kalan Pakistan’ın kararının, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İran karşıtı yaptırım programına dayandığı değerlendiriliyor. 

Pakistanlı yetkililer, askıya alma kararının ardından İran’dan daha fazla elektrik satın almayı istediklerini açıkladı. Petrolden Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Musadik Malik, 7 Ağustos'ta Ulusal Meclis'e verdiği yazılı ifadede, Pakistan'ın ABD'nin ekonomik yaptırım tehdidi nedeniyle İran'la büyük bir doğal gaz boru hattı inşasına katılımını askıya aldığını söyledi. Musadik Malik, “İran bu konuyu tahkime götürürse, mesele nihayet tahkim yoluyla çözülecek. Varsa kesin ceza miktarı, hakemlerce belirlenecek tahkim sonucuna bağlıdır” ifadelerini kullandı. 

İran ise Pakistan’ın GSPA kapsamında İran'a bir mücbir sebep ve mazeret bildirimi yayınladığını kaydetti; ancak tek taralı askıya alma bildiriminin geçersiz olduğunu öne sürdü. 

Konuyu değerlendiren Pakistanlı uzmanlar da İran-Pakistan Gaz Boru Hattı projesinin Mart 2024'e kadar tamamlanmaması halinde İslamabad'ın 18 milyar dolar para cezası ödemekle karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

Öte yandan Pakistan hükümeti ABD'li yetkililerle projeye yönelik yaptırımlardan muafiyet talep etmek için görüşmeler yapıyor. 

Kurulumu planlanan doğalgaz boru hattı tamamlanırsa, günde 22.500.000m3 doğalgaz tedariki yapabilecek. GSPA Anlaşmasının şartlarına göre, her ülke boru hattının bir kısmını kendi topraklarında inşa etmekle yükümlüydü ve İran gazının Pakistan'a ilk akışı 1 Ocak 2015'te başlayacaktı. İran, boru hattının bir kısmını 2011'de tamamladı. İki ülke yakın zamanda sınır güvenliğini sağlamak için savunma işbirliğini güçlendirme konusunda da anlaşmıştı.

Pakistan ayrıca; tükenen döviz rezervleri üzerindeki baskıyı hafifletmek için Rusya, İran ve Afganistan’la bir takas ticaret anlaşması da yapmıştı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler