1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Pakistan’da Çin teknolojili nükleer reaktör üretime başladı

Pakistan’da Çin teknolojili nükleer reaktör üretime başladı

Pakistan’da, Çin tarafından geliştirilen yeni nesil Hualong-One nükleer reaktörünün dördüncüsü de elektrik üretimine başladı.

Pakistan’da Çin teknolojili nükleer reaktör üretime başladı

Enerji Günlüğü - Pakistan’da 1100 MW kapasiteli Karaçi Nükleer Santrali’nin üç nolu reaktörü elektrik üretmeye başladı. Reaktör Çin tarafından geliştirilen üçüncü nesil teknolojiye sahip.

Nükleer enerji teknolojisinde dünya liderliğini hedefleyen Çin, geliştirdiği üçüncü nesil basınçlı su reaktörü Hualong One’ı (HPR1000) ülke dışında da devreye alma çalışmalarını sürdürüyor. Kısa bir süre önce İngiltere’den onay alan Hualong-One, Pakistan’da devreye alındı. Çin tasarımı üçüncü nesil nükleer reaktör kullanan dördüncü kuruluş olan Pakistan'daki Karaçi Nükleer Enerji Santrali'nin K-3 ünitesi, şebekeye başarıyla bağlanarak ticari elektrik üretimine başladı. Hualong-One’ın her dört bloku da şu anda şebekeye bağlı durumda. 

2021 yılı Mayıs ayında devreye alınan K-2 ünitesi de Çin’in Hualong-One teknolojisine sahip. 

4 MİLYON HANENİN ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANACAK

China National Nuclear (CNNC) şirketinden yapılan açıklamaya göre, 1100 MW kapasiteli her bir reaktör, tam randımanla işlemeye başladıktan sonra, yılda 10 milyar kilovatsaat elektrik üreterek Pakistanlı 4 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak. 

8 MİLYON TON CO2 SALIMI ÖNLENECEK

Bu, yılda 3,12 milyon ton kömürün yerini tutacak ve 8,16 milyon ton karbondioksit emisyonu önlenecek. Bir başka ifadeyle, bu sayede 70 milyon ağacın absorbe edebileceği hacimde karbondioksit salımından kaçınılmış olacak. 

DAHA GÜVENLİ VE ETKİLİ REAKTÖR MODELİ

Hualong One, 716 ulusal ve 65 uluslararası patent, 200’den fazla yabancı marka ve 125 yazılım telif hakkı ile daha güvenli ve daha etkili üçüncü kuşak Çin reaktör modeli olarak biliniyor. Teorik olarak 60 yıllık bir ömrü olan Hualong One reaktörü, dünyanın en son güvenlik normlarına uygun koşullara sahip.

Hualong-One işletimi sayesinde Çin ABD, Fransa ve Rusya gibi ülkelerin yanı sıra üçüncü jenerasyon nükleer teknoloji alanında küresel zirveye oynuyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler