1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Pakistan`da rehin tutulan Türk yüzer santraline özgürlük!

Pakistan`da rehin tutulan Türk yüzer santraline özgürlük!

Enerji Günlüğü - Türk şirketi Karkey'in Pakistan'da rehin tutulan 220 MW kurulu güçteki yüzer santrali Kaya Bey Powership serbest bırakılıyor. Karadeniz...

Pakistan`da rehin tutulan Türk yüzer santraline özgürlük!

Enerji Günlüğü - Türk şirketi Karkey'in Pakistan'da rehin tutulan 220 MW kurulu güçteki yüzer santrali Kaya Bey Powership serbest bırakılıyor. 

Karadeniz Holding Ticari Operasyonlar Başkanı Nuray Atacık, Enerji Günlüğü'ne yaptığı açıklamada, Grup Şirketi Karkey'e ait, Pakistan'da rehin tutulan ait iki yüzer santralle ilgili yapılan uluslararası tahkim başvurusunda ilk olumlu sonucu elde ettiklerini söyledi.

1 KASIM'A KADAR BIRAKILMA KARARI

Atacık'ın verdiği bilgiye göre Dünya Bankası'na bağlı olarak faaliyet gösteren Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi (ICSID), iki yüzer santralden biri olan 220 MW kurulu güce sahip Kaya Bey Powership'in 1 Kasım tarihine kadar serbest bırakılması kararına vardı.

NİSAN 2012'DEN BU YANA REHİN

Kaya Bey Powership, Pakistan'daki iki yüzer santralden büyük olanı. Kaya Bey aynı zamanda Karadeniz Holding yüzer santrallerinin de en büyüğü konumunda. Rehin tutulan diğer gemi Alican Bey Powership ise 110 MW kurulu güce sahip. Kaya Bey ve Alican Bey isimli yüzer santralleri, Nisan 2012 tarihinden bu yana Pakistan'da çalışmadan tutuluyor ve gemilerin limandan çıkışına izin verilmiyor.

KURU HAVUZA ÇEKİLMESİ GEREK

Nuray Atacık, Pakistan tarafının davayı görme konusunda yetkisiz olduğu iddiasına rağmen Tahkim'in kendisini bu konuda yetkili görüp bu kararı almasının çok önemli olduğunu belirtti. Atacık, kuru havuza çekilmesi gereken Kaya Bey Powership'in 1 Kasım'a kadar serbest bırakılmasına ilişkin kararı Pakistan'ın uygulayıp uygulamayacağının önümüzdeki günlerde netleşeceğini ifade etti.

Karadeniz Holding'e ait gemilerin serbest bırakılması konusunda Ankara'nın Pakistan hükümeti nezdinde çabalar gösterdiği de biliniyor.

IRAK VE LÜBNAN'DA GEMİLERİ VAR

Karadeniz Holding halen Irak ve Lübnan'da da yüzer santrallerle elektrik üretiyor. Fatmagül Sultan ve Orhan Bey yüzer santralleri, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un iki noktasına kurulu durumda ve uzun elektrik kesintilerinin yaşandığı ülkenin elektrik ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler