1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Palandöken Belediyesi hayvan atıklarından elektrik üretecek

Palandöken Belediyesi hayvan atıklarından elektrik üretecek

Erzurum’un Palandöken ilçesinde belediye, kuracağı 8,902 MW kapasiteli biyogaz tesisinde hayvan atıklarından elektrik üretecek.

Palandöken Belediyesi hayvan atıklarından elektrik üretecek

Enerji Günlüğü - Erzurum’un Palandöken ilçesinde belediye, kuracağı 8,902 MW kapasiteli biyogaz tesisinde hayvan atıklarından elektrik üretecek.

Palandöken Belediyesi, Erzurum İli, Palandöken İlçesi Uzunahmet Mahallesi sınırları içerisinde, mülkiyeti kendisine ait 16 bin metrekarelik alanda 8,902 MW kapasiteli Hayvan Atığı Biyogaz Dönüşüm Tesisi kurup işletmeyi planlıyor. 

9,5 milyon lira değerindeki proje kapsamında, hayvan atıklarından elde edilen biyogaz ile elektrik enerjisi üretilecek. Ayrıca yan ürün şeklinde besin değeri olan gübre elde edilecek. Tesiste çevre mahallelerden ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi hayvan pazarından gelen 66,5 ton/gün hayvansal atık ve besleme menüsünü zenginleştirmek amacıyla 14,74 ton/gün Kuru Madde (hayvansal yem atıkları, sap, saman, mısır silajı ve bitki dokusu atıkları) işlenecek. Tesis yılda 29652,6 ton atığı işleyerek 32.493.229 kwh elektrik üretilecek. 

Biyogaz: Biyogaz, artık organik maddelerin, anaerobik (havasız) fermantasyonu sonucu açığa çıkan, renksiz, kokusuz, havadan hafif, havaya karşı yoğunluk oranı 0,83 ve oktan sayısı 110 olan, parlak mavi bir alevle yanan ve bileşiminin %54-80'i metan (CH4) ve %20-46'ıda karbondioksit (CO2) olan bir gaz karışımıdır. Bu tanımıyla biyogaz doğal gazın üretime alınmış halidir. Doğal gaz da uzun yıllar kayaçlar altında organik maddeden havasız ortamda üretilmiş olan bir biyogazdır. 

Enerji Günlüğü 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler