1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Park Place bir ruhsatındaki hissesini ortağı Transatlantic’e devretti

Park Place bir ruhsatındaki hissesini ortağı Transatlantic’e devretti

Park Place, Mardin ve Şırnak illerindeki petrol işletme ruhsatındaki %50 hissesini, ruhsatın diğer %50 ortağı Transatlantic Petroleum’a devretti.

Park Place bir ruhsatındaki hissesini ortağı Transatlantic’e devretti

Enerji Günlüğü - Park Place, Mardin ve Şırnak illerindeki pertrol işletme ruhsatındaki %50 hissesini, ruhsatın diğer %50 ortağı Transatlantic Petroleum’a devretti. 

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), Park Place Energy Turkey Ltd’in ARİ/PPE-TRS/K/5043 hak sıra numaralı petrol işletme ruhsatındaki %50 hissesinin tamamını, ruhsatta %50 hissesi olan diğer ortak Transatlantic Petroleum Ham Petrol ve Doğal Gaz Arama ve Üretim AŞ’ye devretmesine onay verdi. Böylece Transatlantic Petroleum, söz konusu ruhsatın tamamının sahibi oldu. 

İki şirket arasında 19 Ekim 2022’de imzalanan sözleşme gereği; ruhsattan elde edilecek, tasarruf edilecek ve pazarlanacak tüm petrol, gaz ile diğer hidrokarbon maddeler (ham petrol ve/veya doğal gazın işlenmesiyle elde edilen ürünler dahil) ve minareller üzerinde Park Place’in %3,75 oranında hasılat hissesi (overriding royalty) olacak. 

Park Place’in hasılat hissesi tüm sondaj, geliştirme ve işletme masraf ve giderlerinden ari kalacak ve herhangi bir devlet hissesi mahsup edilmeden önce hesaplanacak. Hasılat hissesinde atfedilen devlet hissesinden Transatlantic Petroleum sorumlu olacak ancak devlet hissesi dışında hasılat hissesine herhangi bir şekilde atfedilecek diğer tüm vergilerden Park Place sorumlu olacak. Ruhsat kapsamında işletme, geliştirme veya üretim amaçlarıyla kullanılan hidrokarbonlar veya bu hidrokarbonların kaçınılmaz olarak kaybolan kısmı için hasılat hissesi tahakkuk etmeyecek ve ödenmeyecek. 

Hasılat hissesi aylık olarak hesaplanacak ve Transatlantic Petroleum’un ilgili hidrokarbon satış ödemesini aldıktan sonra 10 gün içinde Transatlantic tarafından Park Place’e ödenecek. Park Place, hasılat hissesini ayni olarak alamayacak. 

Hasılat hissesi, ruhsat süresi boyunca geçerli olacak ve birleştirme, bölünme veya başka bir şekilde ruhsattan kaynaklanan veya temin edilen her türlü petrol üretim ve/veya arama ruhsatları için geçerli olacak. Ruhsat'a ilişkin herhangi bir
devralan, iştirak eden ipotek alacaklısı veya alıcı; Park Place'in hasılat hissesini ve buna bağlı sözleşme haklarını kabul ve taahhüt edecek. Bu şart gerçekleşmeden ruhsat herhangi bir devralan, iştirak eden, ipotek alacaklısı veya alıcıya devredilemeyecek. Hasılat hissesi nedeniyle Transatlantic’e ruhsatı yürürlükte ve geçerli tutmakla yükümlü kılan açık veya zımni hiçbir yükümlülük oluşmayacak. Transatlantic, ruhsattan veya herhangi bir bölümünden feragat edebileceği gibi, Park Place’e herhangi bir yükümlülük yüklemeksizin, kendi iradesiyle ruhsatın veya herhangi bir bölümünün kısmı terkine veya feshedilmesine izin verebilecek.

Bunun dışında 2 şirket arasında imzalanan sözleşme hükümleri de, devlete hiçbir mükellefiyet tahmil etmemek kaydıyla, aynen geçerli olacak ve uygulanacak.

Önceki ve Sonraki Haberler