1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Parkların aydınlatılması konusunda anlaşmazlık!

Parkların aydınlatılması konusunda anlaşmazlık!

Enerji Günlüğü - Büyük parkların aydınlatılması konusunda enerji şirketleri ve devlet arasında anlaşmazlık yaşanıyor.Milliyet Gazetesi'nde Mithat...

Parkların aydınlatılması konusunda anlaşmazlık!

Enerji Günlüğü - Büyük parkların aydınlatılması konusunda enerji şirketleri ve devlet arasında anlaşmazlık yaşanıyor.

Milliyet Gazetesi'nde Mithat Yurdakul'un haberine göre, şirketler, en ufak bir ticari faaliyetin yürütüldüğü parkların elektriğini belediyenin ödemesini istiyor.

Enerji şirketleriyle devlet arasında “park aydınlatması” kavgası çıktı. Büyük parklarda harcanan elektriğin faturasını ödemek istemeyen dağıtım şirketleri, ticari faaliyet yürütülen parkın elektriğini belediyenin ödemesini isteyecek, mısır bile satılsa parkın elektriği özel şirkete ödetilemeyecek.

KALE VE CAMİYE ÖZEL IŞIK 

Edinilen bilgiye göre, dağıtım şirketleri ile devlet arasında park-bahçe aydınlatmalarının genel aydınlatma içine katılmasıyla ilgili sorun yaşanıyor.

Büyük parkların elektrik bedellerini ödemek istemeyen şirketlerin, mevzuattaki “elektrik ücretini ticari gelir elde eden işletme öder” maddesinden yararlandığı, Türkiye genelindeki parklar için bu itirazda bulunduğu öğrenildi.

Şirketler, TEDAŞ’tan aksi bir karar çıkmadıkça hiçbir parkın elektrik bedelini üstlenmeyecek. Bu arada TEDAŞ, kaleler, tarihi mekânlar, camilerde de kendine özgü aydınlatmalar istiyor.

MISIR BİLE SATILSA ÖDEMEYECEK

Şirketlerin öncelikli gündeminde, yüzlerce aydınlatma noktası bulunan büyük parklar var. Bu parklardan birisi de Ankara’da geniş alana yayılan Gençlik Parkı. Bu park ile ilgili elektrik bedelini ödemek istemeyen EnerjiSA’nın gerişiminin sonuç verdiği, Gençlik Parkı’nın aydınlatmasının Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne kaldığı öğrenildi. Şirketler, içinde mısır bile satılsa bunu ticari faaliyet olarak kabul edecek ve elektrik bedelini belediyenin üstlenmesini isteyecek. Hangi parkın elektrik bedelinin dağıtım şirketi, hangisininkinin belediye tarafından genel aydınlatma içinde ödeneceğine bir komisyon karar verecek. Komisyonda vali ve vali yardımcısı da bulunacak.

SAYAÇLAR İÇİN MASAYA OTURULACAK

Elektrik dağıtım şirketlerinin önümüzdeki günlerdeki diğer bir mesaisi de elektronik sayaçlar için olacak. Elektrik şirketleri, önümüzdeki hafta elektrik sayaçları için EPDK ile bir kez daha masaya oturacak. Sayaç başına yaklaşık 20 liralık bir bedel üzerinde anlaşılmasının beklendiği belirtildi. Sayaçta bedelin düşmesi ve sayaç bedellerinin tüketiciye dolaylı yansıtılacak olması nedeniyle, farklı tarifelere ve elektrim tüketim dilimlerine olanak veren “akıllı sayaç” dönüşümünün ertelenmesi, bu uygulamanın 2016’yı bulması bekleniyor. Sayaç bedellerinin faturaya doğrudan yansıtılmaması, maliyet artışı olarak fiyatlara yansıması bekleniyor. Piyasada birkaç tane sayaç üreticisi firma bulunuyor. Sayaçlardın garanti süresi konusunda ise sıkıntı bulunuyor. Şirketler sayaçlara 2 yıl garanti verirken, sayaçların 10 yıllığına değiştirilmesi planlanıyor.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler