1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Partners Group, Enerya`ya ortak oldu

Partners Group, Enerya`ya ortak oldu

Enerji Günlüğü - Partners Group, STFA Yatırım Holding’in enerji alanındaki faaliyetlerini sürdüren grup şirketi Enerya’ın yüzde 30 hissesini satın...

Partners Group, Enerya`ya ortak oldu

Enerji Günlüğü - Partners Group, STFA Yatırım Holding’in enerji alanındaki faaliyetlerini sürdüren grup şirketi Enerya’ın yüzde 30 hissesini satın aldı. Konuya ilişkin anlaşma, İstanbul'da törenle imzalandı. 

Dünyanın en önemli finans ve altyapı fonlarından biri olan Partners Group bir açıklama yaparak, STFA Yatırım Holding’in enerji alanındaki faaliyetlerini sürdüren doğalgaz dağıtım şirketi Enerya’nın yüzde 30 hissesini aldığını duyurdu. Açıklamada, hisselerin Enerya'nın ana şirketi STFA Group'tan alındığı ve şirketin ortaklık temelinde yönetileceği belirtildi. 

Partners Group ile STFA Yatırım Holding arasındaki Enerya ortaklığı, taraflarca İstanbul'da düzenlenen bir basın toplantısıyla da ayrıca resmen duyuruldu. İsviçre merkezli yatırım fonu Partners Group ile STFA Yatırım Holding arasında, Enerya'nın yüzde 30 hissesinin satışı konusundaki anlaşma İstanbul'da Çırağan Sarayı'nda imzalandı.

İmza törenine STFA Yatırım Holding CEO’su Mehmet Ali Neyzi, Enerya Genel Müdürü Aslan Uzun ve Partners Group adına Özel Finans Yatırımları Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi René Biner ve Özel Altyapı Yatırımları Başkanı Brandon Prater katıldı.

Varılan anlaşmayla Enerya'nın yüzde 30'una sahip olan Partners Group, yaklaşık 44 milyar dolarlık yatırımla dünyanın en büyük özel sermaye altyapı ve gayrimenkul yatırım fonlarından biri konumunda. Partners Group, STFA Yatırım Holding ile Enerya çatısı altında güçlerini birleştirip, başta doğal gaz dağıtımı olmak üzere Türkiye'de enerji sektöründe ortak yatırımlara imza atacak.

Partners Group yetkilileri, toplantıda soruları cevaplarken, bugüne kadar Ortadoğu ülkelerinde hiç yatırımları olmadığını, ancak Enerya ortaklığından sonra bu konuda da adım atabileceklerini ifade etti.

TÜM DÜNYADA YATIRIMLARI VAR

Partners Group, uluslararası yatırımcıları için yönettiği fonlar ile Kuzey Amerika’da toplam 1500 MWlik kapasiteli iki doğal gaz çevrim santrali; İspanya’da Madrid’te doğal gaz dağıtımını yürüten Madrileña Red de Gas şirketi; Meksika’da günlük 1.2 milyar mmbtu kapasiteye sahip boru hattı operatörü Fermaca ve Japonya’da ülke çapında güneş tarlaları altyapı kurulumu ve inşası yapan Japan Solar gibi yatırımlar yapıyor.

NEYZİ: ORGANİK VE İNORGANİK BÜYÜMEYE DEVAM

STFA Yatırım Holding CEO’su Mehmet Ali Neyzi, Türkiye’nin artan enerji talebi ve hızlı büyüyen ekonomisi ile özellikle Avrupalı büyük yatırımcılar için enerji sektöründe çok cazip bir ülke haline geldiğinin altını çizdi. Neyzi, "Türkiye’de enerjiye önümüzdeki 10 yıl içinde 120 milyar dolar yatırım yapılması gerekiyor. Bu büyük yatırım alanı elbette önemli yatırımcılar açısından da Türkiye’yi cazip bir ülke haline getiriyor. Partners Group da Türkiye’de enerji sektörünü yakınen takip etmekteydi. İki büyük şirket olarak ortak yürüme kararı aldık.Enerya’da Partners Group ile ortak olan STFA Yatırım Holding enerji sektörü yatırımlarına hız vererek organik ve inorganik büyümeye devam edecek" dedi.

ELEKTRİK VE YENİLENEBİLİR ENERJİ

Toplantıda konuşan Enerya Genel Müdürü Aslan Uzun da şu bilgileri verdi:

"10 yıldır Antalya, Konya, Karaman, Ereğli, Erzincan, Denizli, Aydın, Aksaray, Çorum, Niğde ve Nevşehir illerinin doğal gaz dağıtımını yürütüyoruz. Enerya Türkiye’nin 2. en yaygın doğal gaz dağıtım şirketi olarak 11 şehirde bugüne kadar 450 milyon TL’lik yatırım ile 6500 km’lik dağıtım ağı kurdu. 2014 sonu itibarıyla 800 binden fazla aboneye, 1,5 milyar TL’lik ciroya vetoplamda 2,8 milyar metreküplük hacme ulaştık. Partners Group ile yaptığımız bu anlaşma ile birlikte daha da güçlenen yeni yapımızla başta doğal gaz dağıtımı olmak üzere elektrik ve yenilenebilir enerji yatırımlarımıza hız vereceğiz."

PARTNERS: AMAÇ SAĞLAM BÜYÜME

Partners Group Özel Altyapı Yatırımları Bölüm Başkanı Brandon Prater de imza töreninde yaptığı konuşmada, "Uluslararası bir yatırımcı olarak bu büyüyen pazarda yerimizi güçlü bir grup olan STFA ile konumlama kararı aldık. Önümüzdeki yıllarda, Enerya’nın Türkiye doğal gaz dağıtımındaki payını ilerletmeyi hedefliyoruz. Amacımız, her iki tarafın katkıları ile Enerya platformunu geliştirmek ve bu sayede sürekli ve sağlam bir büyümeye ulaşmaktır" diye konuştu.

DANIŞMAN ÜNLÜ&CO

Yüzde 30'luk Enerya hisselerinin Partners Group'a satışı sürecinde STFA Yatırım Holding'in danışmanlığını yatırım bankacılığı ve varlık yönetimi hizmetleri şirketi ÜNLÜ & Co üstlendi.


PARTNERS GROUP, ENERYA’YA ORTAK OLUYOR

Önceki ve Sonraki Haberler