1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Perakende elektrik tarifelerine yeni düzenleme

Perakende elektrik tarifelerine yeni düzenleme

Enerji Günlüğü - Görevli tedarik şirketlerinin uygulayacakları perakende enerji satış fiyatlarının tespitine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.Enerji...

Perakende elektrik tarifelerine yeni düzenleme

Enerji Günlüğü - Görevli tedarik şirketlerinin uygulayacakları perakende enerji satış fiyatlarının tespitine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Perakende Enerji Satış Fiyatlarının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ'i bugünkü Resmi Gazete'de yayımlayarak duyurdu.

Buna göre, Perakende satış fiyatı, görevli tedarik şirketlerinin tarifesi düzenlemeye tabi tüketicilere yaptıkları enerji satışına ilişkin faaliyetlerini yürütebilmeleri için gerekli olan maliyetlerinden hareketle belirlenecek.

Görevli tedarik şirketlerinin düzenlenmeyen faaliyetlere ilişkin maliyetleri perakende satış fiyatı hesaplamalarında dikkate alınmayacak. Maliyetlerin düzenlenen ve düzenlenmeyen faaliyetler arasında ayrıştırılmasında kullanılacak dağıtım anahtarları, tüketici sayısı ve tüketim miktarı gibi değişkenlerden hareketle oluşturulacak.

Perakende satış fiyatı, enerji tedarik maliyeti ve öngörülen satış miktarı unsurlarından hareketle belirlenecek. Enerji tedarik maliyeti; enerji maliyeti, brüt kâr marjı ve perakende satış gelir tavanını da içeren diğer giderler kalemlerinden oluşacak.

Tarifeye tabi tüketicilerin sınıflandırılması, tüketici sınıflarına uygulanacak perakende satış fiyatına ilişkin metodoloji ve bu fiyatın uygulanmasıyla ilgili düzenlemeler, tarife uygulamalarına ilişkin usul ve esaslarda yer alacak. Söz konusu usul ve esaslar her bir görevli tedarik şirketi tarafından hazırlanarak Kuruma sunulacak. Kurul söz konusu usul ve esasları aynen veya değiştirerek onaylar ve onaylanan usul ve esaslar ilgili tarife dönemi boyunca uygulanacak.

TARİFE UYGULAMALARI

14/3/2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında uygulanan ulusal tarife ve çapraz sübvansiyon uygulamaları yürürlükte olduğu sürece, bu Tebliğin 5 inci maddesinde geçen görevli tedarik şirketlerinin tarife uygulamalarına ilişkin usul ve esaslar, Kurum tarafından hazırlanacak ve Kurul tarafından onaylanacak. Bu süre boyunca tüm görevli tedarik şirketleri Kurul tarafından onaylanan usul ve esaslara uymakla yükümlü olacak.

Bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce imzalanan ikili anlaşmalarda; düzenlemeye tabi perakende satış hizmeti bedelinin aynen veya belli bir oranda uygulanacağının belirtilmiş olması ve enerji bedelinin düzenlemeye tabi aktif enerji bedelinden bağımsız belirlenmiş olması durumunda geçerli olmak üzere, bu sözleşmeler kapsamındaki perakende satış hizmet bedeli, 31/12/2017 tarihini geçmemek kaydıyla, 0,7233 kr/kWh olarak belirlendi. 

ELEKTRİK İLETİM GELİRLERİ DÜZENLENDİ

http://enerjigunlugu.net/elektrik-iletim-gelirlerleri-duzenlendi_16639.html

...

Önceki ve Sonraki Haberler