1. HABERLER

  2. PETROL

  3. PETDER: Artışta dolar kuru etkili

PETDER: Artışta dolar kuru etkili

Enerji Günlüğü - Petrol Sanayi Derneği (PETDER), son günlerde akaryakıt fiyatlarında yaşanan değişimlere ilişkin açıklamalarda bulunarak, fiyatlardaki...

PETDER: Artışta dolar kuru etkili

Enerji Günlüğü - Petrol Sanayi Derneği (PETDER), son günlerde akaryakıt fiyatlarında yaşanan değişimlere ilişkin açıklamalarda bulunarak, fiyatlardaki artışta dolar kurunun etkili olduğunu belirtti.

Fiyat artışlarının uluslararası piyasalardaki arz talep dengesi, ham petrol ve işlenmiş ürün fiyatlarındaki değişimler ve dolar kurundaki artışlardan kaynaklandığını söyleyen PETDER'in açıklaması şöyle;

“Ülkemizde tüketilen akaryakıtın yüzde 90’a yakını ithal edilen ham petrolden üretilmekte ya da işlenmiş ürün (benzin veya motorin) olarak ithal edilmektedir. Dolayısıyla ülkemizdeki akaryakıt fiyatları, içinde bulunduğumuz Akdeniz bölgesindeki uluslararası benzin ve motorin fiyatları ve Dolar kurundaki gelişmelere paralel olarak değişmektedir. 

Mayıs ayının başından itibaren uluslararası piyasalarda yaşanan gelişmelere bağlı olarak, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki ABD Doları kurunda önemli artışlar yaşanmıştır. Bunlar ülkemize de yansımış ve ABD Doları son dönemde değer kazanmıştır. Öte yandan Temmuz ayının başından bu yana Akdeniz piyasasında benzin fiyatında yüzde10’luk bir artış görülmüştür. Bu artışın sebepleri ham petrol fiyatlarındaki artış, mevsimsel talep gelişimi ve kısmen de uzakdoğu piyasalarındaki sıkışmadan dolayı Akdeniz piyasasına kayan ilave talepten kaynaklanmaktadır.

Motorin ile de ilgili benzer gelişmeler olmuş ancak uluslararası piyasalardaki fiyat artışı benzindeki seviyede olmadığı için ülkemizdeki motorin fiyatlarında benzin kadar bir artış olmamıştır. 

Akaryakıt sektörü de fiyat artışlarından olumsuz etkilenmektedir.

Akaryakıt ürünlerinin fiyatlarındaki artışlar tüketicileri olumsuz etkilediği kadar akaryakıt sektörünü de birçok açıdan olumsuz etkilemektedir. 

1. Pompa fiyat artışları dağıtım şirketleri ve bayilerin brüt karına yansımamaktadır.

2. Artan fiyatlar sektördeki işletme sermayesi ihtiyacını ve finansman maliyetini artırmaktadır.

3. Artan yasal yakıt fiyatları kayıt dışı ürünlerin kullanımının artmasında etken olmaktadır. Bunlara karşı son dönemde yürütülen mücadele ve alınan tedbirlerin olumlu etkileri görülmekle beraber, konu ülke ekonomisi ve sektör açısından önemini sürdürmektedir.

4. Artan akaryakıt fiyatları tüketimi de azaltmakta ve sektörün de iş hacmini daraltmaktadır.”  

Önceki ve Sonraki Haberler